Hopp til hovedinnholdet

Redd for at foreldrene mine skal forby meg å snakke med nettvennene mine

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 12 år. Nå i dag kveld var jeg på en chat med mine nettvenner som jeg kjenner veldig godt, vi snakket om noe jeg ikke ville at foreldrene mine skulle få lese noe stort om, ikke noe upassende elns, men noe jeg ville snakke med jevnaldrede og litt fremmede folk. Snakka med en 11- og en 13-åring forresten. Så da kom pappa inn på rommet og jeg måtte ta hånden på skjermen for at han ikke skulle se samtalen. Så spurte han om hva det var og så sa jeg at det var noe ang. skole (nærmere bestemt kjæresteting+leirskole og sånn). Jeg sa bare at det var noe med skole, først ville ikke jeg si det heller. Han sa at han må ta seg en prat med mamma og at jeg kanskje ikke skulle få lov til å snakke med nettvennene mine lenger. Han sa at siden jeg kun er 12 år så burde ikke jeg ha hemmeligheter jeg ikke kunne fortelle til foreldrene mine. Jeg er redd for at de skal forby med å prate med nettvennene mine. Ønsker svar snarest. Takk på forhånd! :) // Gutt 12, ung.no fan

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

De ønsker nok bare å ha et åpent forhold med deg, at du skal kunne være ærlig med dem og fortelle dem om ting. Jeg er sikkert på at han bare ble såret over at du ikke ville prate med han. Kanskje trodde han også at det var noe galt du hadde gjort, siden du ikke ønsket å snakke om det? Poenget er at uansett hva det var, så ønsker bare foreldrene dine å kunne være der for deg, å kunne vite hva du holder på med og vite at du forteller dem ting.

Det er jo også en mulighet at foreldrene dine er bekymret for at du bare er sammen med nettvennene dine. Jeg vet ikke hvor mye du er sammen med klassekameratene dine eller om du treffer venner på fritiden, men om du bruker mye tid på å snakke med nettvenner kontra det å være sammen med venner personlig, så skjønner jeg at foreldrene dine er bekymret. Det å ha kontakt over nettet er ikke det samme som å faktisk være sammen med venner og finne på ting sammen. Alle trenger sosial input, å komme seg ut og gjøre ting sammen med venner.

Jeg tror at løsningen på dette rett og slett er å fortelle foreldrene dine hva dere snakket om. Om du ikke er komfortabel med å snakke med dem om alt kan du si at du snakket med nettvennene dine om leirskolen og jenter. Si at det er lettere å prate med jevnaldrende om slike ting, og at du synes det er litt flaut å snakke med dem (foreldrene dine) om jenter og forelskelse. Si at du kommer til å fortelle dem det når du er klar for det, og at du kommer til å fortelle det om det skjer noe viktig, som at du f.eks. får deg kjæreste. 

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine