Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg tvinges til å spille i korps?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, eg har eir problem med moren min der eg hart vert tvungen til å spille i korps i 4-5 år. Er det nokre rettigheitar/lovar som seier noko om det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for ditt spørsmål.

Det høres ikke kult ut å bli tvunget til å spille i korps.

Jeg anbefaler deg å snakke med moren din og fortelle hvorfor du ikke har lyst til å fortsette. Du skal selv bestemme over din egen fritid og det er ikke gøy å bruke så mye tid på noe du ikke liker.

Barneloven fastslår at foreldrene skal gi barnet stadig større selvbestemmelsesrett med alderen (§ 33). Etter hvert som barnet utvikles og modnes, skal foreldrene høre hva barnet har å si før de tar avgjørelse om personlige forhold for barnet. Loven bestemmer at når du er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva du mener. Da skal du få kunne si din mening før det tas avgjørelse om dine personlige forhold. Det står ikke noe spesifikt om fritidsaktiviteter.

I FNs barnekonvensjon står det også (§ 12) at barn har rett til å si sin mening og bli hørt.

Jeg kan se for meg at moren din kanskje er redd for at du skal ta et valg du kommer til å angre på. At du vil savne å være en del av korpset. Det kan også være at hun ikke har vennet seg til at du har blitt stor og kan ta gode valg for deg selv.

I alle fall synes jeg du burde snakke med moren din om hva du ønsker og hvordan du ser for deg fremtiden. Kanskje det også for din egen del hadde vært lurt å gjennomgå hvorfor du ønsker å slutte, og inkludere både positive og negative konsekvenser av valget ditt. Når du forteller dette til moren din vil det tenkes at hun kan respektere valget ditt og forstå at dette er noe du har tenkt nøye igjennom.

Jeg legger ved en artikkel med tips hvordan du kan snakke med "vanskelige foreldre" og også en oversikt over rettighetene dine.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine