Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om mamma eller stefaren min har lov til å snoke på rommet mitt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om mamma eller stefaren min har lov til å snoke på rommet mitt uten min tilatelse. Jeg krangler mye med dem og de går bare inn på rommet mitt og begyner å se gjennom skuffer skap og hyller. Når jeg spør hva de driver med sier de at enten så rydder jeg eller så gjør de det, og hvis jeg ber dem om å gå ut klemmer mamma armen min så hardt at jeg får blåmerke eller dytter meg ut av rommet. Jeg får aldri muligheten til å rydde selv og når jeg gjør det kommer hun inn og begynner å grave i søpla og jeg lurer på om jeg egentlig har rett til privatliv. Jeg er også syk akkurat nå, og jeg må fremdeles gjøre husarbeid, rydde rommet og være med på fotballkamp. Hvilke rettigheter har jeg som 14—åring. Jeg lurer også på om hun kan tvinge meg til å være med andre hjem etter skolen når jeg sier nei. Å snakke med henne i bilen hjelper heller ikke, hun truet med å kjøre inn i en lyktestolpe en gang. Jeg liker siden deres :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du stiller oss spørsmål!

Barn og unge har krav på å ha et privatliv. Riktig nok har moren din ansvaret for deg til du er 18, men hun kan ikke se bort fra dine ønsker og behov. Det å ransake rommet ditt og ikke la deg rydde selv høre ut som å gå langt over grensen. Hva er det som gjør at de ikke stoler på deg? Om du ikke vet det kan bør du kanskje spørre henne om det.

Du har også krav på omsorg. Det å ikke få lov til å være syk når man er det høres ikke særlig omsorgsfullt ut.  Hun kan heller ikke tvinge deg til å være sammen med noen du ikke har lyst til. Du har selv rett til å bestemme hvem du vil være venner med.

Det høres ut som at det er viktig for deg å snakke med none om hvordan du har det om hun ikke vil høre på deg. Helsesøster eller sosiallærer kan være gode å snakke med. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted.

Blir det virkelig ille for deg kan du ringe Alarmtelefonen 116 111. Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Håper dette kan hjelpe deg!

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme