Hopp til hovedinnholdet

Jeg går på arbeidsavklaringspenger, hva slags studier bør jeg velge?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært på kafe med en veninne som jeg gikk sammen med på videregående skole i tre år da vi bestilte oss hver vår brus og satt og snakket litt om hvordan det gikk på jobben og sånn og hun forklarte at hun jobbet i barnehage og sånn og jeg går uten arbeid i ett år snart og så spurte hun meg om hvorfor jeg ikke ville begynne på folkehøyskole og så svarte jeg at jeg ikke vet og jeg sa at det ikke var noe for meg og at det var for sent for meg å begynne på det, og sånn "bibelskole" folkehøyskole, og at jeg har opplæringstilbud fra fylkeskommunen der jeg skal bestå fagprøve til salgsmedarbeider eller kurs i generell studiekompetanse som tar et og et halvt år, men hun sier det tar flere år på skolen evt. før jeg er ferdig utdannet til det jeg vil bli, er det bedre å begynne på folkehøgskole fordi jeg ikke vet hvor lenge med arbeidsavklaringspenger jeg har?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer.

Aller først:

Hvor lenge du har arbeidsavklaringspenger skal stå i siste vedtak/brev fra NAV.

Du bør diskutere dette med din veileder på NAV kontoret, og det kan du gjøre via den digitale aktivitetsplanen på Ditt NAV.

Angående å gå på folkehøgskole:

Det er riktig at folkehøgskole kan være veldig lærerikt, flott og faglig stimulerende - men det er viktig å ikke blande sammen folkehøgskole med annen formell utdanning! 

Folkehøgskole er et år hvor du lærer masse, lærer deg å være selvstendig og sosial, men det er ikke en utdanning med "fagtyngde". Hvis du består fagprøven til salgsmedarbeider, blir du en fagarbeider. Og hvis du får generell studiekompetanse, har du mulighet til å søke studier på høgskole og universitet. 

Folkehøgskole, selv om det er veldig lærerikt, ser flott ut på CV-en og vil hjelpe deg på vei, gir deg likevel ingen formell utdanning som vil gi deg tyngde som fagarbeider eller studiekompetanse. Det er heller ikke eksamen og karakterer på folkehøgskole. Det kan være bedre å se på folkehøgskole som et lærerikt år, hvor du lærer masse om fag, møter spennende mennesker, utvikler deg og får et flott miljø. 

Vi kjenner deg jo ikke, og kan ikke vurdere hva som vil være best for deg. Men det høres ut som at du allerede er i gang med en plan som vil gi deg formell utdanning og et godt grunnlag. Og kanskje folkehøgskole passer fint etter det, hvis du har lyst? Men skulle du byttet ut planen din med folkehøgskole, ville du gått glipp av viktig og god utdanning, som kan gi deg jobb som fagarbeider og muligheten til å studere på universitet eller høgskole. Det vil ikke folkehøgskole gi deg. 

Snakk gjerne med konsulenten din på NAV om dette,! 

Vi ønsker deg lykke til, les artiklene vi legger ved under svaret! Og bare spør oss igjen :) 

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

og René, utdanningsrådgiver for ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine