Hopp til hovedinnholdet

Jeg har aldri møtt faren min og har lite peiling hvem han er

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har aldri møtt faren min og har lite peiling på hvem han er. Min mor er ikke sikker på hvem faren min er heller. (Ingen voldtekt inkludert) Alt jeg vet er et fornavn og kanskje et etternavn. Jeg fant han på Facebook og det meste tyder på at det kan være ham. Da jeg fikk kontakt med han fortalte han at det ikke var han. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lengre og jeg har virkelig lyst til å vite hvem det er. Er han nødt til å ta en farstest om jeg sier det? Hvordan skal jeg finne han om ikke? Hilsen en bekymret jente som bare vet hvor halvparten av genene hennes kommer fra.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Det er helt forståelig at du ønsker å vite hvem din far er og hvor noen av dine gener er arvet fra.

Så lenge du er under 18 er du avhengig av at moren din, eller noen andre i familien din vil fortelle deg hvem det er. 

Men det er ikke så lurt å søke på Facebook for å finne dette ut, og i tillegg har du bare et fornavn. 

Når du er 18 kan du undersøke om det er noen som er registrert som far da du ble født. Det er frivillig å avlegge farskapstest. Skal man henvende seg til noen for å be dem ta en test må man ha en ide om hvem det kan være. Det finnes ikke et DNA register der alle i Norge er med. Dersom du ikke har noen du kan tenke deg å spørre kan du ikke bare be tilfeldige mennesker om å avlegge DNA prøver.

Det kan være viktig for deg å snakke med noen voksne om dine følelser og tanker rundt dette. 

Helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom har kunnskap og erfaring å snakke med ungdom om ulike temaer. Helsesøster kan hjelpe deg å sortere tanker og følelser, slik at du får en litt bedre hverdag.

Ønsker deg masse lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie