Hopp til hovedinnholdet

Lønn etter avtale

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Eg fikk jobb som vaskehjelp hos ein fastlege. Første gongen eg vasket hos han var det ingen problem, men andre gongen har han kommet med mange unnskyldinger, beskydningar og nekter å betale meg. Han kalle meg for stygge ting, i tillegg oppfører han seg svært barnslig. Pappa har snakket litt med han. Etter samtalen deira, sendte han meg 5kr. (Noe så barnslig) pappa og han diskuterte litt, så sendte han meg 250kr til. Det er altså 50% av det beløpet han skuylder meg. Me blei klart eining om at det skulle vere 250kr i timen, det står på melding. Men likavell nekter han å betaler resten. Han seier at me ikke har noe skriftlige avtaler, så han trenger ikkje å betaler meg det han skylder. Han sier mange nedverdige ting, i tillegg Kaller han meg stygge ting. Eg kan bare eg forstå kossen han i det heletatt blei lege. Han oppfører seg som ein 15-åring! Dette handler ikke om pengene. Men at han utbytter og beskylder. Kva sier loven om dette? Har eg taushetsplikt? Kan eg anmelde han?

Besvart 02.01.2019 13:51
 

Svar
Hei

Ethvert arbeidsforhold skal være regulert gjennom en skriftlig arbeidsavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I den skriftlige arbeidsavtalen skal blant annet den daglige og ukentlige arbeidstid, samt den avtalte lønn være nedfelt.

En vil ha rettigheter/plikter i henhold til det som det er inngått avtale om. Arbeidsavtalen er som utgangspunkt bindende for begge parter. Får du ikke den lønnen du har krav på, kan du selv kreve inn lønn fra arbeidsgiver. Mer informasjon om hvordan du gjør det, finner du her.
Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Lommebok og penger (foto: ung.no)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine