Hopp til hovedinnholdet

Lønn

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg jobber på et bakeri. Her tjener jeg 110 kr i timen. Jobben min er bundet til tariff-avtalen, så burde jeg ikke få mer lønn? I tillegg vasker jeg der 1 time etter stengetid og får 110 kr for dette. Det er jeg som er "vaskehjelpen" skal lønnen her også være annerledes i og med at jeg vasker? Jeg er 17 år gammel, og da jeg var 16 fikk jeg 104 kroner i timen. Hvis jeg i såfall har krav på mer, hvordan løser jeg dette? Syntes det er litt kleint å si ifra, så er det mulig å løse det på andre måter?

Besvart 10.01.2019 08:46
 

Svar
Hei

Selv om en bedrift har en tariffavtale, er ikke dette ensbetydende med at man skal ha en bestemt lønn. For at man skal ha rettigheter etter en tariffavtale som regel du være medlem av den/de fagforeningen(e) som har tariffavtale med arbeidsgiver, enten direkte eller via arbeidsgiverforening. Utgangspunktet er at uten å være medlem av en forening, kan du heller ikke kreve rettigheter etter tariffen foreningen eventuelt har med arbeidsgiver. Husk at grunnleggende sett er lønnsnivået en individuell sak mellom deg og arbeidsgiver.

Om du skal ha en annen lønn for når du vasker blir en avtalesak mellom deg og arbeidsgiver.

Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Lommebok og penger (foto: ung.no)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine