Hopp til hovedinnholdet

Jeg er innlagt for anoreksi og får ikke bestemme noe selv, hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år. Det siste halv året har jeg vært innlagt på sykehuset (psykiatrisk avdeling), er forsatt innlagt. For det første kommer jeg ikke over ens med «kontakt legen» min, og jeg får heller ikke byttet lege, siden ho er den eneste som har «greie på min problematikk» har jeg fått høre. Jeg sliter visst nok med en alvorlig anoreksi. Argumentet de kommer med når jeg sier «jeg vet at jeg sliter på en eller anen måtte, men jeg er ikke enig at jeg har en alvorelig anoreksi,» er at jeg ikke har et normalt spisemønster, og hvis jeg gjør forskjellige ting er det spiseforstyrrelsen som kontrollerer meg. Og med forskjellige ting mener jeg å ikke ta på meg mer klær når andre forteller meg at jeg skal gjøre det osv. Helt vanlige ting en jente på 15 år også hadde stritet i mot å gjøre. Som 15- åring har jeg vel så si 0 rettigheter om utskriving. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Har lyst til å rømme, eller evt. prate med politiet om det er noen som kan hjelpe meg.

Besvart 17.01.2019 21:20
 

Svar
Hei

Det er leit å lese at du opplever å ikke bli lyttet til på sykehuset. 

I behandling av anoreksi er det veldig vanlig at pasientene opplever at de ikke er enige med det legen bestemmer. Legen må bestemme at pasienten skal spise mat og gå opp i vekt for å ivareta pasientens helse. Dette kan en med anoreksi ikke bestemme selv når anoreksien er på sitt sterkeste. 

Selv om du ikke kan bestemme over det som har med mat og trening å gjøre er det viktig at du får bestemme andre ting som gjelder deg selv. Om det er veldig kaldt ute og du er undervektig kan det være at det er fornuftig at du får råd om å kle deg godt med klær. 

Det beste du kan gjøre nå vil antakelig være å følge det som er bestemt, slik at du får tilbake tillitt fra de voksne og de ser at du mestrer dette. Dette tar litt tid, men når du kommer dit vil du få bestemme mer selv.

Når det gjelder rettigheter kan du be de ansatte om å få snakke med kontrollkommisjonen. Hos dem kan du få mer informasjon om dine rettigheter. Du kan lese mer om dette her: kontrollkommisjonen.

Jeg legger ved noen artikler du kan se på.

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine