Hopp til hovedinnholdet

Når har læreren meldeplikt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hvis jeg nevner til læreren at jeg har vurdert å drepe meg selv, må dei da sei dette til mamma eller pappa? Jeg er jo 16, så jeg kan bestemme over helse ting selv. Teller dette også?

Besvart 01.02.2019 12:42
 

Svar
Hei

Hvis du sier at du vurderer å ta ditt eget liv, så har læreren din meldeplikt.

Det er slik at både lærere og helsepersonell har taushetsplikt, men dersom liv og helse står i fare, så er det meldeplikten som gjelder.

Meldeplikten gjelder uavhengig av hvor mange år du er. Den gjelder i forhold til både barn på 5 år, ungdom på 16 år og voksne på 50 år, altså alle.

Meldeplikten er til for å hjelpe mennesker i en akutt vanskelig fase i livet. Det er ikke alltid at en person som ønsker å ta livet sitt, klarer å tenke helt klart. Da er det viktig at noen andre stiller opp og hjelper den som sliter.

Mitt råd er at du snakker med en voksen om hvordan du har det, og at dere sammen kan skaffe deg den hjelpen du trenger.

Du kan også snakke med den voksne om hvorfor det er viktig for deg at ikke foreldrene dine kontaktes, hvis de må benytte seg av meldeplikten. Det er mulig at dere sammen kan finne andre som det meldes til, for eksempel barnevernet.

Lykke til :-)

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine