Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke administrere medisiner ("benzo") selv, hva skal jeg gjøre?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har ekstrem agorafobi (angst), og har hatt resept på Benzodiasapiner siden jeg var 15. Da jeg var 15 fortalte legen at pappa måtte administrere medisinen, siden han følte at jeg var litt ung, og siden jeg var under 16. Nå er jeg 16 år (17 om 1 måned), og administrerer alle medisiner selv, men ikke Benzodiasapinenene, siden pappa nekter. Han mener at legen ville at han skulle administrere dem til jeg blir 18, selvom i følge loven har jeg rett på å ha dem selv. Legen har uansett aldri sagt noe om det. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 05.02.2019 20:57
 

Svar
Hei, gutt på 16 år!

Dette må du nesten snakke med din far og legen om. Jeg kjenner ikke til hvilke regler du har for å administrere medisiner selv. Legen vil helt sikkert vite noe om dette. 

Jeg vil imidlertid råde deg til å be om henvisning til psykolog når du snakker med fastlegen. Å bruke benzodiasapiner mot angst over tid er ikke bra. Dette vil være med på å opprettholde din lidelse og benzo/beroligende er også vanedannende. Du trenger hjelp til å klare å bli kvitt angsten uten medikamenter. Det finnes kjempemye god hjelp mot agorafobi! Gjør deg selv en tjeneste å be fastlegen om å få psykologhjelp for å komme deg ut av din angstlidelse. På den måten vil du ikke lenger trenge benzo/beroligende og du vil med stor sannsynlighet få det mye bedre.

Ønsker deg masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine