Hopp til hovedinnholdet

Vil ha en tilpasset dør til rommet mitt

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg flyttet til mine besteforeldre innen for BV. Så har jeg et rom i 2 etasje vi bor lite og det min store hobby er gaming, Og jeg har lyst på en tilpasset dør. Men de sier nei. Og min farmor sover 3m unna, Og hun legger seg rundt 20:45 Og da vil hun ha det stille, Jeg får ikke trykke på tastene på tastaturet en gang, Jeg får heller ikke mulighet til og snakke med venner eller ha et privatliv med kjæreste og slikt. Kan jeg kreve og få en tilpasset dør?

Besvart 12.02.2019 14:21
 

Svar
Hei

Jeg forstår veldig godt at du har behov for mer privatliv enn det du tilsynelatende har nå og at du trenger en ordentlig dør slik at du kan få være i fred med gaming, venner eller kjæreste. Jeg forstår også at du blir frustrert når dine besteforeldre ikke lytter nok til dine meninger og ønsker. Selv om jeg helt klart mener at du bør få en ordentlig dør til rommet ditt slik at du kan få være i fred når du trenger det, er det dessverre ingen konkret lov gir deg mulighet til å kreve dette.

Men det jeg kan fortelle deg er at vi har en lov som sikrer barn og unges rettigheter. Den heter barnekonvensjonenDer står det som en egen paragraf at barn har rett på et privatliv. "Barnet skal ikke utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv, i familien, i hjemmet eller i korrespondansen sin", står det helt konkret. Din rett til privatliv øker med alderen din. Det skal derfor mye til for at dine foresatte (som akkurat nå er dine besteforeldre, vil jeg tro) skal kunne hindre deg i å ha et privatliv når du er så gammel som 16 år. Det er annerledes nå, enn da du f.eks var 10 år. Du kan vise barnekonvensjonen til besteforeldrene dine. 

Kanskje trenger besteforeldrene dine å sette seg mer inn i hvordan det er for deg å være en ungdom på 16 år med egne behov og egne meninger. Det er ikke så rart at de ikke forstår alt du trenger, ettersom de er en helt annen generasjon og lever en annen type liv enn deg. Som du påpeker: bestemor legger deg 20:45 hver kveld, det er ikke rart at dere er litt i utakt da! Så hjelp dem med å forstå hvordan det er å være deg! Mange eldre glemmer hvordan det var da de selv var unge, og de glemmer eller er uvitende om en 16-årings behov for selvstendighet og privatliv slik ting er i dag. 

 

Jeg syns du bør prøve på nytt å snakke med besteforeldrene dine om at du ønsker en tilpasset dør. Tenk etter hvor dere pleier å ha god dialog. I bilen? Hvis dere går en tur? På kveldene? Det viktigste er å si ifra på tidspunkt der der dere har god tid og det er rolig. Forsøk å si noe om hvorfor du ønsker denne døren og at du trenger å få gjort dine ting (game, være med kjæresten osv) uten å være redd for at du er til bry for f.eks bestemor som vil sove. Det er jo omsorgsfullt av deg å tenke på henne, så jeg syns virkelig de bør lytte til deg. Forsøk å si det uten å klage eller kjefte på dem. Det krever nok at du forbereder deg litt til praten, og klarer å sette ord på hva som ville gjort det bedre for deg.

Forsøk også å finne ut av hvorfor de ikke vil la deg få en tilpasset dør. Er det fordi det er dyrt? At det blir mye jobb for dem å ordne med? Kanskje er dette noe du kan hjelpe til med å få fikset. Du skriver at du flyttet til dine besteforeldre i regi av Barnevernet (regner med at det er det du mente med "BV"?). Kanskje du kan ta kontakt med din tillitsperson der og høre om de kan støtte deg i denne utfordringen? Barnevernet kan gi økonomisk støtte dersom det er til det beste for barnet. Kanskje dette er en ting du skal få hjelp til av dem? Det er uansett lurt at du forteller om dilemmaet ditt til noen andre voksne, så kan du få hjelp til å løse dette.

Les gjerne også artiklene jeg har lagt ved, de gir flere gode tips til hvordan du kan snakke med besteforeldrene dine på en god måte. Håper dette ga svarene du trengte. 

Fortsett å stå opp for deg selv og hvordan du vil ha det for å ha det bra i ditt ungdomsliv! Jeg ønsker deg lykke til! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barnevernloven gjelder for alle barn i Norge

Paragraf (ung.no)

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at alle barn og unge i Norge, som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Dette formålet er fastsatt i barnevernlovens § 1-1.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine