Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine installere "kidslox" på min telefon uten mitt samtykke?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Kan foreldrene mine installere "kidslox" på min telefon uten mitt samtykke?

Besvart 06.03.2019 21:52
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er ikke et enkelt svar på spørsmålet ditt. Utgangspunktet er at installering av kidslox - uavhengig av om barnet samtykker eller ikke - er noe som ligger inn under utøvelsen av foreldreansvaret. Jeg skal forsøke å forklare nærmere om dette. 

Det er en regel i barneloven som sier at foreldre har rett, og plikt, til å ta avgjørelser for barna sine, jf. barneloven § 30. Det er dette som kalles utøvelse av foreldreansvaret. Foreldreansvar skal utøves ut fra barnets interesser og behov, men det betyr ikke at foreldrene må bøye seg for det barnet mener er best, det er foreldrene som bestemmer ut fra hva de mener er best for barnet. I barnelovens forstand er man barn frem til man har fylt 18 år.

Årsaken til at foreldre ønsker å ha en kidslox på telefonen til barnet sitt sine er gjerne at de vil være trygge på at barnet ikke ser på eller involverer seg i noe som kan være skadelig for det, og som det senere kan angre på. 

Samtidig så er det slik at foreldrene skal gi barnet større og større selvbestemmelsesrett jo eldre det blir, jf. barneloven § 33. Barnet har også rett til å si sin mening i saker som angår det, jf. barneloven § 31. Når barnet har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Mener foreldrene derimot at ting som barnet ønsker er skadelig eller uheldig for det, har de lov og plikt til å nekte dette fram til barnet bestemmer helt selv som 18-åring.

Jeg anbefaler deg å snakke med foreldrene dine om dette. De vil da kunne fortelle hvorfor de mener det er nødvendig med kidslox, og du kan fortelle hvorfor du ikke ønsker dette. Kanskje vil foreldrene dine endre synspunkt etter å ha hørt på hva du sier. 

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine