Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine lov til å nekte meg å møte en gutt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år, og jeg «holder på» med en gutt. Han er 16 år. Jeg får ikke lov å dra på besøk til han, men han er verdens snilleste og søteste gutt. Han ville aldri gjort noe galt, vi prater på facetime hver kveld og har har møttes en gang før (da sneik jeg meg til han). Vi går på samme skole men folkene rundt åss fjør det vanskeli for å prate sammen. Har foreldrene mine lov til å nekte meg å møte han?

Besvart 13.05.2019 20:13
 

Svar
Hei jente 15 år. 

En av juristene her på ung.no har svart dette på et tidligere, lignende spørsmål:

"Frem til du fyller 18 år har foreldrene dine etter barneloven § 30 som utgangspunkt både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige forhold. Det finnes likevel flere begrensninger i dette utgangspunktet. For det første har du i alle tilfeller rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din, se barneloven § 31. Foreldrene dine skal også etter § 33 gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig. I alle tilfeller skal foreldrenes avgjørelsesmyndighet etter § 30 utøves ut fra dine interesser og behov."

Noen foreldre er redde for at datteren deres kan bli utnyttet av en eldre gutt. Noen foreldre er også redde for at ungdommen deres skal ha seksualitet med en annen før de er klare for det. Foreldre bekymrer seg også for uønsket graviditet og kjønnssykdommer. 

Kan det være at de de føler at de mister kontrollen når du drar til ham, og at de er redde for at det skal skje deg noe? Frykten kan også bestå i at de ikke kjenner ham, og at de derfor ikke stoler på ham. 

Kan du snakke med foreldrene dine om dette? Du kan fortelle dem hvor snill og omtenksom han er. Kan du forklare at du ønsker å bli bedre kjent med han og at dere derfor trenger og møtes, å snakke sammen?

Kan han komme hjem til deg, at de får hilse på ham? Hvis de blir bedre kjent med ham, kan det være at de godtar han. Du kan også foreslå at en venninne kan være med dere. 

Snakk med foreldrene dine om dette. 

Du kan også snakke med helsesykepleier

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine