Hopp til hovedinnholdet

Hvordan går jeg frem for å få kopi av pasientjournalen min fra fastlegen?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ønsker å få en kopi av legejournalen min fra fastlegen. Når jeg kontaktet fastlegen fikk jeg beskjed om at vi kunne gjennomgå den sammen i en time hos fastlegen. Men jeg vil mye heller ha en kopi, da jeg vet det er en del å lese, og at fastlegen ikke har tid til å gi meg den informasjonen jeg ønsker på den korte tiden. Jeg har forsøkt å lese litt på lovdata angående det å få ut pasientjournalen min, men jeg forsto ikke helt. Derfor spør jeg dere; har jeg lov til å få en kopi av pasientjournalen min? Og hvordan går jeg eventuelt fram for å få det? Koster det penger?

Besvart 16.05.2019 08:19
 

Svar
Hei

Som pasient har man krav på å få en kopi av journalen sin om man spør om det. Noen ganger må man betale en liten sum for utskriften, men dette er som regel ikke mer enn 100 kroner. Som oftest kan de som jobber i resepsjonen hjelpe deg med dette, uten at du spør fastlegen direkte.

Om du opplever at det er vanskelig å få en skriftlig kopi av journalen din når du spør om dette muntlig, kan du skrive et brev hvor du ber om en kopi av journalen din. Da er det lurt å ta en kopi av brevet først, i tilfelle du fastlegekontoret av en eller annen grunn avslår forespørselen din om en kopi av journalen. Om fastlegekontoret ikke ønsker å gi deg en kopi og du spør om dette i et brev, må de begrunne dette i et skriftlig svar til deg, som du eventuelt kan da med til en advokat for å høre om det er lovlig å ikke gi deg en kopi av journalen din.

Mest sannsynlig vil du få en skriftlig kopi av journalen om du spør om det igjen, det er ihvertfall det loven sier at fastlegekontoret ditt må gjøre når du spør om det.

med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette har du rett til hos legen

Lege med stetoskop (colourbox.com)

Det er mange som ikke vet hvordan dine rettigheter ved lege- eller sykehusbesøk er. Få en oversikt her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine