Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg hvis terapeuten sier noe videre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg gikk på terapi en stund men slutta fordi eg ikkje følte meg trygg med at det jeg sa ikkje ble sakt vidare, om terapauten sa noe videre som dei ikkje skulle hva kan jeg gjøre med det?

Besvart 13.05.2019 21:03
 

Svar
Hei gutt 14 år!

Dette er et viktig tema som mange lurer på. Det er trist å høre at du har sluttet på grunn av usikkerhet rundt taushetsplikt.

Helsepersonell har streng taushetsplikt, dette står i helsepersonelloven § 21.  De har imidlertid også plikt til å melde fra til barnevernet dersom de får opplysninger som gjør at de blir bekymret for et barn. Bestemmelsen om denne opplysningsplikten til barnevernet står i helsepersonelloven § 33

Som hovedregel har foreldre innsynsrett i barnets journal når man er under 16 år. Når barnet er mellom 12 og 16 år, slik som du er, så skal foreldre likevel ikke få innsyn i opplysninger/gis informasjon dersom barnet selv ikke ønsker dette av grunner som bør respekteres. Dette står i pasient - og brukerrettighetsloven § 3-4. Eksempel på dette er opplysninger om lettere psykiske problemer pga mobbing og kjærlighetssorg. Eksempler på informasjon som helsepersonell derimot skal opplyse foreldre om er alvorlige psykiske lidelser, særlig hvis det er fare for selvskading eller redusert utvikling, og omgang med ulovlige rusmidler. 

Dersom du har opplevd at behandleren din har brutt taushetsplikten kan du kontakte fylkesmannen i ditt fylke. I så fall kan du kanskje fortelle om dette til en voksen du stoler på, som kan hjelpe deg med å sende inn en klage til fylkesmannen. 

Jeg skjønner det er vanskelig å stole på helsepersonell dersom du har hatt en dårlig opplevelse. Jeg håper likevel du gir det en ny sjanse og at du får den hjelpen du trenger.

Ta godt vare på deg selv!

Hilsen psykologen og juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine