Hopp til hovedinnholdet

Burde læreren min vurdere meg i et lavere eller høyere nivå i norsk?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har flyttet til Norge for nesten 2 år siden og kan si at norskkunskapene mine er ganske gode som en person som lærte språket nesten selv. Jeg har merket at på norsktentamen får jeg alltid bare 4. Hvis jeg hadde blitt vurdert i a2-b1 nivå, så ville jeg kanskje få 5 eller 6. Jeg føler at jeg blir vurdert som en person som har mye erfaring med språket eller har det som morsmål. Det gjør det helt umulig for meg å få en god karakter i norsk og det drar snittet mitt ned (som er veldig viktig, fordi jeg søker på videregående skole). Burde læreren min vurdere meg i en lavere nivå eller høyere? Jeg synes at jeg kan høres ganske flink ut i dagligspråket, men når det kommer til mer komplekse temaer (Som temaer i tentamener), synes jeg at jeg har ikke så stor ordforråd.

Besvart 14.05.2019 11:08
 

Svar
Hei, gutt 16. 

Aller først må jeg bare si; GRATULERER! Tenk at du har bodd i Norge i nesten 2 år, også er du likevel så god i norsk at du får 4? Jeg tror ikke du skjønner selv hvor utrolig BRA dette egentlig er, og hvor mange andre som skulle ønske de var like flinke som deg - HURRA for deg! Kjempebra jobba! 

Jeg skjønner at det er frustrerende å føle at du mestrer språket, men at du likevel ikke får mer enn 4 i faget. Du skriver jo også selv at det er de mer komplekse temaene som trekker deg ned, og det er også disse som må på plass for at du skal kunne vurderes til høyere karakter enn fire. Det er viktig å huske på at å være god i språket ikke er "nok" til å få en god karakter i norsk når man følger den ordinære læreplanen, noe det ser ut til at du gjør. Derfor kan du heller ikke vurderes ut i fra a1-b2nivå. Man må oppfylle alle de samme kriteriene som ligger i læreplanmålene.

I norsk er det også mye kultur- og historieforståelse som ligger i faget som eleven skal mestre og kunne formidle kunnskap om. Ved en vanlig eksamen blir besvarelsen rettet av en som ikke vet hvem eleven er. Elever som følger vanlig læreplan, selv om man ikke har norsk som morsmål, må "konkurrere" på lik linje med andre. I alle fag må elever / studenter vise hva de kan, og det er ikke nok med god innsats. Dette er en problemstilling for alle elever, også de som har norsk som morsmål, alle får ikke 5 eller 6 - selv om de kan være gode til å formulere seg. 

Jeg skjønner du synes dette er frustrerende. Men tenk hvor langt du har kommet på kort tid. Fortsett med å jobbe med faget - Jeg har troa på at du er en person som lærer mye på kort tid. Et tips er også å søke om å vurderes etter læreplanen "norsk for elever med kort botid i Norge" når du begynner på vgs. Rådgiveren på den videregående skolen du kommer inn på kan hjelpe deg med dette. 

Jeg ønsker deg lykke til med videre språklæring! 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik klager du på karakteren

Tall 1-3 tegnet i sanden (colourbox.com)

Misfornøyd med en karakter? Husk at du kan klage på både standpunktkarakterer og eksamenskarakterer. Hvilke frister gjelder og hvordan skal du gå fram?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine