Hopp til hovedinnholdet

Hva kan en psykiater fortelle til foreldrene.Hasj misbruk, selvmordstanker?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hva en psykiater har lov å si videre? Jeg går på BUP og har fortalt at jeg driver med hasj. Nå sier hun jeg snakker med, at hun kommer til å si det til foreldrene mine om jeg fortsetter. Har hun lov til dette? Jeg trodde de kun var pliktige til å si fra om man var i fare for seg selv/andre og hasj er ikke akkurat dødelig.. Også lurte jeg også på om de har lov å si fra til foreldrene dine om suicidale tanker om du er over 18 år? Vet det kan gjøre dette så lenge du ikke er myndig, men hvordan er reglene på dette når en blir 18 og flytter ut? Si du ikke har kontakt med foreldrene dine engang, kan de fortsatt kontakte dem?

Besvart 07.06.2019 11:27
 

Svar
Hei

I utgangspunktet har helsepersonell taushetsplikt i forhold til den de jobber med. 
Du beskriver hasj bruk. Det er et ulovlig rusmiddel i Norge og du bryter loven når du bruker det. Om det er dødelig ?. Du kan bli psykotisk av å bruke hasj. Psykose er en alvorlig psykisk lidelse. Der det er viktig å beskytte den som er psykotisk fra å gjøre noe som kan føre til død. 

Nå er du ikke definert som voksen og foreldrene dine kan få informasjon om din helse, spesielt dersom det er fare for livet ditt.

Fra du er 18 år har du alle rettigheter som en voksen har. Å gi informasjon videre til foreldrene dine må bli med ditt samtykke.

Håper det ble noe klarere.

Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med. . 

Lykke til Vennlig  hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine