Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg er deprimert, har lege taushetsplikt om jeg blir diagnostisert

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år. Jeg tror jeg er deprimert, men jeg er redd for at foreldrene mine skal finne ut av det. Hvis jeg drar til legen og blir diagnosert deprimert, har legene taushetsplikt da?eller kan legen fortelle foreldrene mine det?

Besvart 10.06.2019 22:59
 

Svar
Hei Jente 15, og takk for at du skriver til ung.no!

Ja, legen din har taushetsplikt og kan ikke fortelle foreldrene dine om at du er deprimert om du ikke vil at de skal vite det.

Reglene rundt taushetsplikt er absolutte fra du fyller 16 år. Men jo nærmere du er 16 år, skal det mer og mer til for at foreldre blir informert om det de finner. Det vil si at nå som du er 15, skal det veldig gode grunner til for å fortelle foreldrene dine, for at dette ikke skal være et brudd på taushetsplikten.

Jeg er helt sikker på at du kan føle deg trygg på å dra til fastlegen å prate om problemene dine, uten å være redd for at han skal si det videre. For å være enda mer sikker ville jeg fortalt fastlegen at du ikke ønsker at foreldre skal informeres.

Når det er sagt kan foreldre være veldig gode støttespillere når man har det tøft og vanskelig. Hvis man inkluderer foreldre i prosessen, vil de kunne legge bedre til rette for deg, og det kan spare både deg og foreldre for mye konflikt når de ikke forstår hvorfor du trist og nedstemt.

Mitt råd til deg er å kontakte fastlege, uten å være redd for at foreldre skal finne ut av det. Til syvende og sist er det du som bestemmer om foreldre skal involveres.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine