Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg skifte fosterhjem hvis jeg ikke trives der?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Har eg som er 14 lov til å kunne skifta fosterhjem viss eg kje trives eg like kje fosterforeldra mine

Besvart 21.06.2019 10:40
 

Svar
Hei

Hvis det er slik at barnevernet har overtatt omsorgen for deg (barnevernloven § 4-12), så er det barneverntjenesten som kan bestemme hvor du skal bo.

Det er viktig at barneverntjenesten vet hvordan du har det i fosterhjemmet. Du bør ta med kontaktpersonen din i barnevernet og fortelle dem om hvordan du har det og at du ønsker å flytte til i et annet fosterhjem. Barneverntjenesten skal hjelpe deg, har plikt til å høre på deg og gi deg informasjon om hvilke rettigheter du har. Barns rett til medvirkning betyr ikke at du får bestemme, men du skal lyttes til og dine synspunkter er noe som skal vektlegges. Du kan også si ifra til tilsynspersonen din, og be denne personen fortelle barneverntjenesten hvordan du har det

Barneverntjenesten har plikt til å veilede og følge opp fosterhjemmet ditt. Fosterhjemmet ditt skal ta vare på deg, følge med at du har det bra og ta avgjørelser som gjelder deg i det daglige Kanskje bør barneverntjenesten, fosterforeldrene og du snakke sammen og se om det er andre løsninger enn å flytte til et nytt fosterhjem?

Legger ved en artikkel hvor du kan lese mer om dine rettigheter når du bor i fosterhjem. 

Du kan også sende en klage til fylkesmannen dersom du mener at barneverntjenesten ikke gjør jobben sin eller har gjort noe kritikkverdig, så vil du få deres vurdering av det som har skjedd. Du finner kontaktopplysninger til din fylkesmann på fylkesmannen.no.

Du kan også få hjelp av Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp for barn og unge under 25 år. De har åpent alle hverdager mellom kl. 09.00 og 15.00. Du kan ringe dem på telefon 22 41 22 40. Les mer om dem på siden barnasjurist.no

Med vennlig hilsen barnevernjuristen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg bor i fosterhjem og trenger noen å snakke med

Jente tenker (colourbox.com)

Det kan være flere grunner til at du bor i fosterhjem. Foreldrene dine kan ha samtykket til plassering i fosterhjem eller fylkesnemnda (en domstol) kan ha bestemt at du skal bo der. Dersom du trenger noen å snakke med når du er i fosterhjemmet, er det flere du kan kontakte.

Les mer

Rettigheter for deg som bor i fosterhjem

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du har rett til å få vite hvorfor du er i fosterhjem og hvor lenge du skal være der. Det er barnevernstjenesten som har ansvaret for at du får informasjon, selv om det kanskje er fosterforeldrene dine som snakker med deg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine