Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg fortsette læretida etter et avbrud?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei I 2017-2018 var jeg lærling i et år i en mediebedrift som mediegrafiker (grafisk designer). Jeg avsluttet lærlingsforholdet halveis inn av diverse personlige grunner. Blant annet var det mer film som er min del av mediebransjen. Dette skoleåret som var tok jeg påbygg til generell studiekompetanse, er det nå mulig for meg å enten fortsette lærlingsløpet i en annen bedrift, eventuelt ta 1,5 år som det da er med generell studiekompetanse i bunn. Er litt usikker på hvordan det fungerer for noen i min situasjon

Besvart 26.06.2019 07:56
 

Svar
Hei

Det er flott at du ønsker å fullføre fagbrevet ditt, og oppnå yrkeskompetanse!

Det er lurt at du tar initiativ til å fullføre nå, siden det er en reform på gang i yrkesutdanningene. Det kan føre til endringer i fagutdanningen din, og da kan det bli komplisert å bygge på det du har. Du har fremdeles noen år på deg. Siste kull som tar samme utdanning som deg skal starte på vg1 til høsten.

Hvis du blir lærling på nytt i samme fag, er det mulig å søke om det som kalles avkortning. Det betyr at man får fradrag i læretiden på bakgrunn av tidligere relevant erfaring. Man søker om fradrag i forbindelse med at man tegner lærekontrakt, eller underveis i læretida. Som lærling i mediegrafikerfaget skal du gjennom alle læreplanmålene i faget.

Du har brukt opp ungdomsretten din på å ta generell studiekompetanse, så du har ikke rett på mer opplæring. Du må selv skaffe deg læreplass, du finner noen tips i artikkelen nedenfor.  

Det at du har tatt generell studiekompetanse gir ikke avkortning, normert tid på læretida i mediegrafikerfaget er uansett to år.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine