Hopp til hovedinnholdet

Kan noen i fremtiden kreve å se journalen min?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, har et par spørsmål Jeg gikk til psykolog fram til jeg var til og med 18 år. Har valgt å sperre journalen. Kan noen i framtiden kreve å se den slik at jeg risikerer at den åpnes igjen? Jeg har aldri gjort andre noe vondt, men skammer meg over egen atferd da jeg var tenåring. Kan jeg gå innom barnevernet og be om å få journal utskrevet om jeg har med legitimasjon. Flere år siden jeg var der. Kan jeg få se den med en gang eller er det en lang prosess? Nå er livet veldig fint og jeg er takknemlig, vil bare få litt oversikt over den vonde fortiden...

Besvart 27.06.2019 08:27
 

Svar
Hei jente 20 år

Jeg forstår at du uroer deg og jeg synes det er fint at du skriver inn her for å få svar. Jeg skal forsøke å hjelpe deg litt.

Journalen i Psykisk helsevern og i Barnevernet er din og det er ikke slik at noen kan kreve innsyn. Du er helserettlig myndig (over 16 år) og du bestemmer selv hvem som kan få innsyn i journalen din. 

Du har rett til journalinnsyn og kan be om å få utskrift av journal av både psykolog og av Barneverntjenesten. Se mer informasjon: helsenorge.no/rettigheter/pasientjournal. Du kan hente den ut ved å vise legitimasjon eller få den tilsendt i posten. Ofte så ønskes det at en leser journal sammen med ansvarlig behandler (om det er mulighet for det), slik at den som leser journalen sin har mulighet for å stille spørsmål eller få litt ekstra støtte dersom det er noen som blir uklart eller kjennes veldig vanskelig å lese om. 

Jeg synes ikke du skal bære skam for fortiden du har med deg. Jeg vil tro at du hadde det veldig tøft den gang, og det oppsto kanskje mange vanskelige følelser som fikk deg til å reagere og handle på uhensiktsmessige måter. Det er ikke uvanlig når strevet blir altfor vanskelig og uhåndterbart. Husk at vi alle har en historie med oss - på godt og vondt - og minn deg selv på at det aller viktigste for deg nå er at du har det bedre. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine