Hopp til hovedinnholdet

Kan faren min inndra PCn min når det passer ham?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 17 år gammel gutt. For et par år tilbake, kranglet jeg med pappa en dag. Han sa at som straff for at jeg «Ikke hadde vært grei», kom han til å inndra min Mac og mobiltelefon før jeg la meg den kvelden. Neste dag sa han at han ville fortsatte å gjøre dette «Ikke som straff, men fordi du trenger å være uthvilt og sove» før skolen. Det pågår fortsatt, flere år etter, og vil fortsette å gjøre det helt til jeg fyller 18. Jeg stilte allerede før denne nye regelen ble innført på skolen hver dag og fikk uten problemer karakterer i samtlige fag. Det høres rart ut at de har makt til å inndra dette for at jeg skal være uthvilt til videregående, en skole de ikke kan forlange at jeg skal gå på i utgangspunktet. Nå er jeg snart 18 og skal nok klare å holde ut den siste tiden. Spør dette mest av nysgjerrighet fordi jeg lurer på om det foreldrene mine har gjort her egentlig er lov? Både mobilen og datamaskinen ble kjøpt av meg, med mine penger. Har forøvrig også leggetid.

Besvart 14.08.2019 22:28
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Foreldre har plikt til å ta vare på sine barn fram til de er 18. Dette innbærer at de kan ta en del beslutninger på vegne av sine barn fram til myndighetsalder. Så lenge de eier og betaler for hjemmet sitt har de også rett til å sette noen husregler.

Det å inndra din PC for at du skal være uthvilt høres urimelig ut. Du har selv rett til å disponere dine eiendeler. Han har ikke rett til til å tingene dine fra deg. Det er derimot ikke noe som har noe hensikt å anmelde til politiet for eksempel.

Det beste hadde vært om dere kunne ha satt dere ned og snakket om hvordan dere vil ha det hjemme og hva dere kan forvente av hverandre.

Håper dette er svar på spørsmålet ditt!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine