Hopp til hovedinnholdet

Æ lure på om mine foreldra har lovt til å sjekke mine meldinge og evt. spore mine samtala på telefonen? Har dem rett til å gå inn å sjekke kor mye æ har på bankkontoen, ka æ har brukt og ka æ har brukt dem på ?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Æ e ei jenta på 16 år. Bor hjemme, jobbe, tjene mine egne penga, betale kontantkort til tlf min selv og kommer fra en kristen familie. Æ lure på om mine foreldra har lovt til å sjekke mine meldinge og evt. spore mine samtala som dem gjør i ny og ne via internett? Når æ faktisk e 16,5 år og betale alt som har me min tlf å gjøre. Har dem rett til det? Og en ting til. Æ e veldig gla i å shoppe, ska ikke nekte for det. Men æ bruke bare mine penga, e aldri å spør mine foreldra om æ kan få eller få låne hos dem, om æ gjør det, skjer det en sjelden gang og dem får tilbake. Æ like ikke å ta penga hos folk og ikke gi tilbake. Har dem rett til å gå inn å sjekke kor mye æ har på kontoen, ka æ har brukt og ka æ har brukt dem på ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er foreldrene dine som etter barneloven bestemmer over deg frem til du fyller 18 år. Du skal likevel gis mer og mer adgang til medbestemmelse og selvbestemmelse desto eldre du blir.

 

Det er ingen egen lov som sier noe om foreldre har lov til å sjekke barns mobil. Utgangspunktet er imidlertid at også barn og ungdom har et privatliv. I utgangspunktet vil foreldrenes sjekk av barns mobil fremstå som en krenkelse av privatlivet.

 

Barn og unges mobilbruk er økende, og dette skaper utfordringer. Mange foreldre vil nok sjekke at sitt barn ikke har begitt seg ut på noe som kan skade dem. Derfor er det fint om du og foreldrene dine sammen tar et ansvar for smart mobilbruk og kommer til en enighet om problemet.

 

I vergemålsloven § 33 står det at de som har fylt 15 år selv kan bestemme over pengene de har tjent selv.

 

Vergen, det vil si foreldrene i ditt tilfelle, kan bare nekte deg å bruke dem dersom hensynet til din ”tarv” krever det. Det betyr at de kan nekte deg å bruke pengene dersom du for eksempel bruker dem på noe som klart er til skade for deg.

 

Selv om foreldrene dine har tilgang til bankkontoen din, bør de også i dette tilfellet huske at du har rett til et privatliv og det må de akseptere. Du og foreldrene dine kan feks komme til enighet om at de skal spørre deg om lov før de kikker på kontoutskriften eller at dere skal se på den sammen. Dersom du tidligere har vært så flink som du har beskrevet det, bør det være lettere for foreldrene dine å kunne stole på at du bruker pengene dine på en ansvarlig måte.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine