Hopp til hovedinnholdet

Kjøp av russebil

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg har et sprøsmål angående tilbakebetaling av penger. For omtrentlig et halvt år siden gikk jeg og 4 andre jenter inn for å kjøpe russebil. Vi betalte 3500 kr hver. Men skrev ikke under på noen som helst kontrakt. Senere viste det seg at vi måtte legge enda mer penger i bilen (interiør, kontroll osv) og dette er noe av grunnen til at jeg droppet å være med, men også pga brudte vennskap. Da de fikk høre at jeg trakk meg, spurte de umiddelbart en annen jente om hun ville være med på bilen og at hun da måtte betale kun 1000,- men da ikke få igjen noe når bilen selges etter russetiden. Er det ikke da riktig at jeg får igjen noe av det jeg betalte inn i bilen (etter russetiden) siden vi verken hadde kontrakt og siden de fikk en annen jente til å ta plassen min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er alltid lurt å skrive skriftlige avtaler når man kjøper ting sammen som koster ganske mye. Da er det lettere for alle å løse problemene dersom noe skulle skje. Men dersom man ikke har en avtale, så står man ikke helt uten rettigheter uansett. Når man kjøper en ting sammen så eier man den også sammen – man har et såkalt sameie, og eierne kalles for sameiere.

 

Dette skjer uansett om dere skrev under på en kontrakt om dette når dere kjøpte russebilen eller ikke. Når dere er 5 jenter som har betalt like mye for bilen så eier dere en like stor del av bilen. Dersom man ikke lenger ønsker å eie en ting i sameie med noen så har man rett til å komme seg ut av det ved å selge sin del av tingen. Når en sameier ønsker å selge sin del så har de andre som eier tingen rett til å kjøpe den delen som selges før noen andre får dette tilbudet slik at de fortsatt kan eie tingen sammen.

 

Det betyr at når du ikke lenger ønsker å eie russebilen så har de andre rett til å kjøpe deg ut ved at de betaler deg 3500 kr for din del. De kan deretter selge den til hvem de vil. Du skal ikke måtte bare gi fra deg eierdelen og pengene dine på grunn av at du ikke har råd til å legge enda mer penger i potten, eller fordi uvennskap oppstår.  

 

Se mer om russebil/russebussavtaler på følgende link: rok.as/rokruss/?p=510 Du kan også forsøke å kontakte Russens Organisasjonskomite for råd og hjelp. Kontaktinformasjon til dem finner dere her: rok.as/rokruss/?page_id=17

Hilsen Forbrukerombudet i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine