Hopp til hovedinnholdet

snart 17, får ikke lov hjemme til å rulle m russen

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 16, snart 17 år. Det er mai, og alle vennene mine har fått lov av sine foreldre til å være med russen å rulle på nettene. Jeg spurte moren min, og hun svarte nei uten engang å tenke seg om. Uansett hvor mye jeg spør, sier hun nei. Når jeg sa at ejg gjør det uasnett, sier hun at hun kan ta fra meg pengene mine som jeg selv har tjent der hvor jeg jobber. Jeg er moden for alderen, og kan passe på meg selv, uansett full elelr edru. Vanligvis har vi et godt forhold, men hun setter alltid sin vilje ovenfor min, bare fordig hun syntes det er best. Har dere noen tips til hvordan jeg kan overtale henne til å la meg ta mere ansvar for mitt eget liv, enda jeg er under 18 år. Jeg er drittlei av at hun skal bestemme over meg, enda jeg selv vet at jeg kan klare meg helt fint på egenhån.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du har tatt kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge hvor du forteller om et noe vanskelig forhold til din mor. Hun skal blant annet nekte deg å feire med klassevennene dine på nattestid i russeperioden og hun skal ha truet deg med å ta pengene du selv har tjent om du bryter reglene hun setter.


At foreldre skal sette grenser for barna sine slik at de lærer seg sosiale atferdsnormer og utvikler seg til reflekterte og fornuftige mennesker, er det samfunnet i dag forventer at foreldre skal gjøre. Man forventer at foreldre skal være autoriteten i familien og i de fleste situasjoner er det dessverre slik at vi bare må følge det foreldrene våre bestemmer. Enten vi liker det eller ei. Om alle barn skulle få bestemme det meste av det som skjedde rundt dem i oppveksten, så vil det nok blitt flere ungdommer som hadde fått alvorlige problemer etter hvert. Man har jo sett i familier hvor barna selv kan bestemme det meste som for eksempel når de skal legge seg, når de trenger å gå på skole, når de trenger å vaske seg, hvor lenge de skal være ute om kvelden osv, at det dessverre har endt opp veldig galt for barna.


MEN, ingen regel uten unntak og det gjelder også her. Når man er blitt så gammel som du er så er det helt naturlig at du skal få mene hva som er best for deg. Din mor bør nok ikke helt uten videre nekte deg å være i lag med dine russevenner tenker jeg da den sosiale omgangen du har med dem betyr så mye for deg. Så sant din mor ikke har noen dårlige erfaringer hvor du har løyet masse for henne eller at hun på annen måte har grunn til å ikke stole på deg, så synes jeg det blir for strengt å nekte deg å feire russetiden. Russetiden er en avsluttende feiring etter å gått 3 år på videregående og hvor en ny livsepoke skal starte. Russefeiringen har lang tradisjon i Norge og er noe som betyr mye for mange avgangselever. Det er en viktig faktor som u.t. mener din mor bør ta hensyn til når du spør henne om du kan feire også utover de sene nattetimene. Hvorfor din mor nekter deg å rulle med Russen på nattestid er ellers veldig vanskelig å si noe om da det kan være mange grunner til det. Kanskje du i et godt øyeblikk kan få moren din til å være litt mer konkret om hvorfor hun synes det du spør om er så dumt. Muligens hun sitter med noen opplysninger som du ikke kjenner til og som hun heller ikke vil at du skal vite noe om? I hvert fall mener jeg hun bør kunne si litt om det til deg slik at du i hvertfall får et utfyllende svar fra henne hvorfor hun nekter deg.


Du spør om moren din kan nekte deg å bruke pengene du har selv har tjent. Ut i fra Vergemålsloven §33 kan en svare både <> og <> på spørsmålet ditt. I utgangspunktet kan du selv rå over de penger du selv tjener så lenge du er over 15 år. Men det står videre i samme paragraf at dine foreldre kan nekte deg å bruke pengene hvis de med stor sannsynlighet kan bevise at du vil bruke pengene til formål som ikke anses å være til ditt eget beste (tarv). Slik u.t. forstår Vergemålsloven så kan ikke din mor nekte deg å bruke dine egne penger kun som et straffemiddel fordi du ikke følger alle grensene hun setter. Så alt i alt er det et skjønnsspørsmål, hvordan din mor oppfatter at du vil bruke pengene dine.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine