Hopp til hovedinnholdet

Har jeg noen rettigheter når jeg flytter ut selv om jeg er 18?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Heisann, jeg er en gutt som befinner meg i en noe irriterende situasjon. ja jeg har fylt 18 og vet nå at jeg er myndig og slikt. jeg har ikke så mye peil på mine rettigheter men jeg har lest her litt, det hjalp ikke veldig mye. Tingen er at jeg har noe jeg tror er et veldig usundt forholdt til foreldrene mine. Her om dagen sa min mor at så lenge jeg bor hjemme har jeg ikke rettigheter.. Uansett, spørsmålet som jeg nå stiller før og ha forklart situasjonen er hvordan skal jeg gå frem for å håndere noe som dette? Hvis jeg er uenig i noe, eller egentlig faktisk går imot mine foreldre på noen som helst måte, så får jeg ofte trussler om å bli kastet ut av huset o.l altså dette gjelder ikke bare om jeg har vært en stor barnslig drittunge iblandt, men selv når jeg er uenig i en politisk mening. diskusjonen blir alltid dratt opp til et mye verre nivå enn saken er og om jeg nekter å gi slipp på egne meninger blir jeg ofte skjelt ut og truet.. jeg har vurdert å flytte ut til faren min, men det hadde blitt et sykt rabalder og sikkert rettsak kjenner jeg min mor rett. så jeg lurer vel både på det jeg spurte istad? hvordan kan jeg gå frem for å virkelig løse dette (om det er mulig)? og om jeg vil flytte ut, har jeg noe rett for støtte? jeg er fortsatt student og har ikke råd til å betale hybel eller noe slikt alene.. og vil mest sansynlig ikke få bortebo stipend fordi foreldrene mine bor veldig nært skolen min.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

 

Det er et kjempe dilemma for mange i dine situasjon. Man er gammel nok til å klare seg selv men har ikke muligheten til flytte likevel! det er alltid et dillemma mellom det å ha rettigheter og det å innfinne seg i reglene der en bor.

 

Det er ille at dine foreldre tyr til trusler for at du skal oppføre deg som de vil. Dere burde snakke sammen om hva som er rimelige regler. Dine foreldre har forøvrig plikt til å forsørge deg så lenge du går på videregående selv om du er over 18. Dersom du ønsker å flytte til faren din og han vil dette er det ingen som kan stoppe deg. Selv om moren din er uenig har hun ikke mulighet til å reise sak likevel. Du kan bare flytte!

 

Når det gjelder å søke borteboer stipend når du bor for nært er det mulige unntak! Er det det slik at det er helt uholdbart for deg å bo hjemme kan du få en lege eller psykolog erklæring. Du kan snakke med fastlegen din eller helsestasjonen for ungdom. På helsestasjonen for ungdom finnes det lege, helsesøster, ofte har de også psykiatrisk sykepleier eller psykolog i tillegg.

 

Lykke til og jeg håper dette er til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine