Hopp til hovedinnholdet

Vil komme i kontakt med halvsøskene mine, men har ikke kontakt med far.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Kjære ung.no. Da jeg var bare et halvt år gammel flyttet jeg og mamma vekk fra pappa og ut til en liten by. Siden den gang har jeg ikke sett faren min og ikke snakket med han heller. Det har seg slik at jeg har tre halvsøsken som alle har forskjellig mor men samme far. Jeg kjenner halvsøsteren min, men ellers kjenner jeg ikke de to andre. De har heller ikke kontakt med pappa. Alle er eldre enn meg, vi er to jenter og to gutter. Den ene broren min er 21 og den andre 26. Søsteren min er 22. På en måte har jeg i det siste fått lyst til å treffe brødrene mine. Problemet er at jeg ikke vet hva de heter. Jeg vet fornavn, men ikke etternavnet. Jeg har også tenkt litt på å kanskje møte pappa, men har ikke bestemt meg for det enda. Jeg lurer på: 1. Har jeg rett til å møte faren min, eller kan han nekte? 2. Hvordan kan jeg finne ut hva brødrene mine heter uten å spørra pappa? Er det registrert et sted? 3. Hvordan synes dere jeg skal gå frem når jeg vil treffe mine brødre? Og kan dere gi noen råd til hvis jeg skal treffe pappa hva jeg bør gjøre da? Jeg er ganske sikker på at mamma ville ha hjulpet meg, og kanskje storesøster også vil møte brødrene våre. Å møte pappa vet jeg at hun ikke vil. Håper dere svarer!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er ikkje opplyst korleis du har fått kjennskap til sine to halvbrødre. Du veit fornamn og alder. Det kunne vera at du frå samd person som har desse opplysingane òg kunne få vita etternamn og evt. adresse. Ellers kan du kanskje kontakta far din og spørgja. Du har rett til å få vita namn og adresse for far din. Folkeregisteret vil nok krevja skriftleg forespørsel, evt. med legitimasjon. Oppgje dei informasjonar du har om far. Om far vil treffa deg, må han bestemma sjølv, men ein kan ikkje hindra deg i å kontakta han.

 

Du kan òg kontakta folkeregisteret i den regionen der du bur når det gjeld brødrene. For å få opplysingar, må du senda skriftleg forespørsel. Du må då skriva kven du er og antakeleg og legitimera deg. Så må du skriva kven det er du ynskjer opplysingar om og grunnen til at du ynskjer informasjon. For eksempel at du gjerne vil i kontakt med sine brødre.

 

Det høyrest jo ut som det er ein del kunnskap om brødrene dine i miljøet. Det enklaste vil vel vera å prøva å finna informasjonen der. Skal du kontakta folkeregisteret, er det kanskje greit å ta kontakt pr. telefon fyrst, så du kan få praktisk rettleiing om korleis du skal gå fram.

 

 
Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine