Hopp til hovedinnholdet

bytte fastlege?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på hva mine rettigheter er når det kommer til fastlege og bytting? Nå har jeg en mannlig, og det vil jeg virkelig ikke ha. Jeg har prøvd å bytte via helfo og legekontoret her jeg bor, men får det ikke til. Har jeg noen rettighet når det kommer til dette, at viss jeg ønsker en kvinnelig burde jeg få det? Grunnen til at jeg ønsker dette så sterkt har å gjøre med et overgrep jeg blei utsatt for, og jeg føler meg ikke komfortabel med å ha en mannlig fastlege. Er det noe jeg kan gjøre noe med?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du har rett til å bytte fastlege om du vil. Ordningen er frivillig. Hvis du ikke ønsker å være med i den, må du selv finne en allmennlege å gå til. Hvis du ikke er med i fastlegeordningen, må du betale en høyere egenandel når du oppsøker en fastlege.

 

Du kan velge fastlegen selv.

Tjenesten helfo.no kan du finne ut hvilken fastlege du har, bytte fastlege, melde deg inn eller ut av ordningen, søke etter fastlege etter forskjellige kriterier, se hvor mange bytter som gjenstår og se hvem du har hatt som fastlege tidligere.

Du kan reservere deg mot at internettløsningen kan brukes for ditt fødselsnummer. Ta i tilfelle kontakt med NAV Helsetjenesteforvaltning på telefon 810 59 500.

Jeg håper du har fått hjelp i forhold til overgrepet du viser til her. Dette er også noe fastlegen kan hjelpe deg med.

 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine