Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 15 - hvor mye kan foreldrene mine bestemme?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er altså en 15 år gammel jente som har litt problemer med hvordan familien min behandler meg og hvilke rettigheter jeg har. 1. Har foreldrene mine rett til å ta fra meg pc'en slik at jeg ikke får gjort eventuelt skolearbeid? 2. Har foreldrene mine rett til å nekte meg et forhold til kjæresten min når de enda ikke har møtt han? (avstands forhold) 3. Har foreldrene mine rett til å ta fra meg mobilen i tillegg til pc'en for å unngå at jeg snakker med kjæresten min? 4. Har foreldrene mine rett til å bestemme at jeg skal legge meg før klokka 23:00 i helger og ferier, og stå opp før klokka 09:00? 5. Har foreldrene mine rett til å ta valget for videregående skolen jeg skal gå på? De vil at jeg skal søke på en av "prestisje" skolene som det er vanskeligere å komme inn på, men jeg vil inn på en kristen privatskole. I dette øyeblikk går jeg på en privat kristen ungdomsskole, og storkoser meg. I en normal fylkeskommunal skole følte jeg at jeg aldri passet inn, og ble i tillegg mobbet på grunn av foreldrene mine ikke lot meg gjøre noen ting. Så har de rett til å nekte meg å gå på en kristen privatskole når det er det jeg virkelig vil? 6. Har de rett til å nekte meg å bo på internat? På den kristne privatskolen er det internat, og det tar 2 timer med buss å komme dit. 7. Har de rett til å kreve at jeg endrer min sivilstatus til singel på Facebook, sletter alle bildene, og gir dem passordet mitt? Det rare med dette er at jeg kun er inne på Facebook hver 3. uke. 8. Har de rett til å spørre om all informasjon om personer jeg skal "henge" ute med? F.eks. Hva heter han? Hvem andre skal være der? Hva heter foreldrene deres? Hvor skal dere? Hva skal dere gjøre? Hva er numrene deres? 9. Har de rett til å kjefte på meg for små ting? De skriker virkelig høyt, og dette er gjerne foran andre mennesker også. Faktisk var det et tilfelle da jeg var så snill og laget middag før mamma kom hjem, men da hun kom så luktet det svidd på kjøkkenet. Hun trodde at det var meg, uten å sjekke årsaken, så hun hamret løs. Men den egentlige årsaken var at lillebroren min(12) hadde svidd toasten sin. Han fikk ikke noe kjeft. 10. Har foreldrene mine lov til å nekte meg å kjøpe ting med egne penger av den grunn at de ikke stoler på meg(de har sagt at de absolutt ikke stoler på meg, selv om jeg aldri har gjort noe galt)? Ønsker meg en ny mobil som jeg selvsagt skal betale for egne penger, men mamma er imot dette. Håper inderlig mye at du kan hjelpe :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Takk for at du stiller oss spørsmål!

 

Det er lett å forstå at du opplever disse spørsmålene og bestemmelsene som krenkende. De fleste foreldre som stiller spørsmål og setter begrensninger gjør det for å ta vare på, beskytte, hjelpe og legge til rette best mulig for sine barn. De er redde for at barna skal ta besluttinger som vil gi dem problemer resten av livet.


Det er dessverre ikke mulig å gi det et konkret ja eller nei svar på hva foreldrene dine juridisk sett har lov til å gjøre i alle disse tilfellene.

 

Men jeg kan hjelpe deg ved å gi deg en oversikt over hva barneloven og vergemålsloven sier om disse tingene, og med det tror jeg vi kommer langt på vei.

 

Etter barneloven § 30 har foreldrene dine en rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål frem til du fyller 18 år. Men dette betyr ikke at de skal diktere alt du gjør og at de kan sette like strenge grenser for deg som man gjør for en toåring. Foreldreansvaret skal utøves ut fra barnets interesser og behov. 

 

Ifølge barneloven § 31 har du rett til å være med på avgjørelser som gjelder deg. I denne bestemmelsen står det at det skal legges stor vekt på hva barn som er 12 år og eldre mener. Men vi må huske på at stor vekt ikke er det samme som avgjørende vekt - du har altså ikke siste ord i saken, men du har rett til å bli hørt, og ditt syn skal vektlegges når avgjørelser tas.

 

Etter barneloven § 33 skal foreldrene dine gi deg stadig større selvråderett med alderen og frem til du blir myndig. Det innebærer at du skal få mer frihet til å ta egne valg, og konsekvensene av dem, jo nærmere du kommer 18 års alderen. 

 

I forhold til valg av utdannelse er dette noe du etter barneloven § 32 kan bestemme selv i og med at du har fylt 15 år. Men hvis det koster penger å gå på den kristne privatskolen er det opp til foreldrene dine om de er villig til å betale skolepengene, du kan ikke kreve at de skal gjøre det. 

 

Jeg legger med en link til barneloven kapittel 5. Her finner du reglene jeg har vist til ovenfor.

 

Når du har fylt 15 år har du etter vergemålsloven § 33 råderett over penger du har tjent. Foreldrene dine kan bare nekte deg å bruke dine egne penger i tilfelle der dette er nødvendig for å ivareta ditt "tarv" (dine interesser). 

 

Jeg legger også med en artikkel om barnekonvensjonen. Jeg tenker at den kan gi deg et innblikk i hvilke rettigheter du har også før du fyller 18. 

Hilsen juristen og familiepsykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern