Hopp til hovedinnholdet

jente 15, suicidal men føler meg på bedringens vei

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg syntes dere er veldig flinke til å svare på alle spørsmål som ungdom stiller. Dere tar alt seriøst, og det syntes jeg er veldig bra. Dere svarte på spørsmålene mine om hva jeg skulle gjøre med mine depresjoner og tanker om selvmord, selv om jeg visste hva jeg skulle gjøre. Men jeg var helt alene da jeg skrev til dere, og det var liksom akutt for meg, fordi jeg var dypt deprimert og følte meg gal. Jeg var suicidal (og det er jeg fremdeles), men jeg følte en slags trygghet da jeg skrev til dere. Jeg følte at jeg hadde noen å dele mine tanker med. Hvis jeg ikke klarer å snakke om problemene mine, skriver jeg dem ned og viser dem til psykologen min eller andre som er viktige for meg. Hvis ikke jeg hadde hatt skrivingen min, hadde jeg ikke klart å være så psykisk stabil som jeg er nå. Jeg er altså på bedringens vei. Dere får meg til å føle at jeg har noen her hos meg, selv om jeg er helt alene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du velger å ta kontakt med oss når du trenger det. Og tusen takk skal du har for de gode ordene om hvordan du opplever svartjenesten på ung.no. Det setter vi stor pris på å høre, for det er viktig for oss hva dere ungdommer syns. 

Du skriver at du har vansker som det helt sikkert ikke er lett for deg å bære på. Når jeg leser det du skriver tenker jeg at du nok har vært gjennom mye og at det har vært tungt. Så når jeg ser at du nå føler deg på bedringens vei, er det veldig bra. Du må være en jente som ikke gir deg så lett, og det er en god egenskap som kommer godt med når du skal kjempe deg gjennom vansker. 

Det å skrive ned utfordringer og vise det til dem man har rundt seg som kan hjelpe, er en flott strategi. Å bruke skrivingen aktivt slik som du gjør er lurt, for det å skrive hjelper ofte med å rydde opp i tanker og følelser. Man får gjerne litt avstand til det man går og bærer på, og man kan se ting i et annet lys når man får det ned på papiret. Fortsett med skrivingen, og del det gjerne med de som forstår deg og hjelper deg. 

Du skriver at du har vært suicidal,og at du er det enda. Jeg håper du kan klare å si dette til noen hvis du ikke allerede har gjort det. Du kan si det til psykologen din, eller til noen andre som du stoler på. Du kan også vise noen det som du har skrevet til oss hvis du ikke vil snakke om det rett ut.

Å være suicidal betyr at man kanskje sliter med vansker man ikke klarer å finne løsninger på. Jeg er sikker på at du vil få hjelp til å finne motivasjonen til å kjempe deg videre ut av problemene, hvis du tør å si at du tenker på selvmord. Det er tryggest for deg at noen vet om dette, da kan du få riktig oppfølging og den støtten du trenger. Du fortjener at noen passer litt ekstra på, slik at du slipper å føle deg så ensom og alene med de vonde tankene.

Jeg ønsker deg alt godt, og ikke nøl med å skrive til oss igjen hvis du ønsker det og har nytte av det.  

Du vet kanskje om det, men du kan når som helst på døgnet ta kontakt med hjelpetelefonen på nummer 116 123. Det er gratis og du kan være anonym. Hvis du bare trenger å prate med noen, få høre en mening om noe, eller be om råd, så er det personer på denne linjen som kan hjelpe deg. 

Jeg ønsker deg lykke til videre. Ta godt vare på deg selv, og ikke gi deg før du merker at du har den hjelpen som du trenger. 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ris og ros/ung.no
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ris og ros/ung.no