Hopp til hovedinnholdet

Er røyk egentlig så farlig? Kan jeg bli syk av øl?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og noen andre i klassen pleier å røyke. Jeg vet at jeg ikke er gammel nok, men er det egentlig så farlig som alle skal ha det til? ene kompisen min drikker masse øl, jeg får noen ganger også, og han er helt fin. Kan jeg bli syk av det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du og noen andre i klassen pleier å røyke, og du lurer på om det egentlig er så farlig. Du drikker noen ganger øl og lurer på om du kan bli syk av det.

Vi vet at tobakk kan ha flere skadevirkninger på kroppen. Det kan være å miste levetid, men det kan også være det å få alvorlige sykdommer lenge før en dør.

Det varierer fra person til person hvor mange sigaretter man kan røyke før man merker symptomer på kroppen, men forskning viser at de som begynner å røyke i ung alder har større risiko for å få alvorlige sykdommer senere i livet. Dette er fordi kroppen til unge mennesker fortsatt er i utvikling, og derfor er den ekstra sårbar for giftstoffene i røyken. Undersøkelser har også vist at barn og ungdom lettere blir avhengig av nikotin som finnes i røyk.

Sigarettrøyk har en jevnt over ødeleggende virkning på kroppen. Vevet i lungene og flimmerhårene blir brutt ned av å røyke. Dette øker sjansen for blant annet sykdommer som lungekreft og kols. Dette er lungesykdommer som gjør at pusten blir dårligere og du vil til slutt ha behov for oksygenapparat. Når en røyker, blir blodet fylt med skadelige stoffer og tungmetaller som blant annet øker sjansen for blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt.

Mennesker tåler tobakk ulikt, og derfor er risikoen for hva slagshelseskader en kan få, og når en helseskadene dukker opp, ulikt fordelt mellom de som bruker tobakk. Det vil si at noen får alvorlige sykdommer i ganske ung alder. Flere av disse sykdommene kan det være man må leve med i mange år før man dør.

Kanskje kjenner du noen som har levd lenge uten å bli syk, selv om de har røyka nesten hele livet. Noen får ikke alvorlige sykdommer etter å ha røyket i mange år, men vi vet ikke hvem det er som ikke blir syk eller hvem det er som blir syk av røyk. Tør du å ta sjansen? 

Hvis du vil snakke med noen om røyk, kan du ringe Røyketelefonen på 800 400 85. Her jobber det mange voksne som har mye kunnskap om tobakk og det å slutte å røyke eller snuse. Du trenger ikke si navnet ditt og det er gratis.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Hei

Du spør også om du kan bli syk av å drikke øl.

Vi anbefaler alltid unge å vente lengst mulig med å drikke alkohol. Noe som er viktig å være klar over er at jo tidligere man begynner å drikke alkohol, jo større er faren for at man kan få problemer med det senere i livet. Å drikke en øl trenger ikke være farlig, men hvis den ene ølen blir flere og stadig oftere er det ikke noe bra. Å drikke så mye at man ikke er "helt med", eller å drikke seg full med andre ord er heller ikke bra. Mange gjør ting de angrer på når de har drukket mye, og det er flere som skader seg selv, eller kommer i trøbbel med andre som følge av for mye alkohol inntak.

Det er 18 års grense for å kjøpe alkohol og det er blant annet fordi unge mennesker og kroppene deres ikke er ferdig utviklet enda og klare for å håndtere et rusmiddel som alkohol.
For eksempel er alkohol er mer skadelig for en hjerne som din som er ung og i vekst og i utvikling. Mye alkohol kan også skade og virke inn på andre organer i kroppen.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol