Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å røyke hasj hver dag?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en gutt på 17 år. jeg røyker hasj daglig. før så gjorde jeg det ca. 1 gang i uka. men de 2-3 siste månedene så har jeg røyka hver dag, gjerne flere ganger daglig. lurer på om det er farlig? hvor farlig er det? bør jeg stoppe? selv om jeg røyker hasj så gjør jeg det bra på skolen, har rimelig greie karakterer og lite fravær (røyker ikke i skoletiden). jeg føler at jeg sover MYE bedre når jeg røyker før jeg legger meg, sover dårlig uten hasj. føler ikke at mitt bruk av hasj/cannabis har hatt negativ virkning på meg. ønsker svar på alt dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

1) Er det farlig å røyke hasj hver dag (i 2-3 måneder)?
Cannabis kan ha en negativ innvirkning på koordinasjon, reaksjonsevne, innlæring og korttidshukommelse, samt evnen for komplekse tankeoperasjoner og langsiktig strategisk planlegging. Bruk av hasj/marihuana medfører dessuten en forhøyet risiko for angst- og depresjonsproblemer, og kan til og med utløse psykoser og schizofreni hos sårbare personer. Paranoia, tiltaksløshet, sløvhet og likegyldighet er andre psykiske skadevirkninger cannabis kan ha.

Selv om cannabis ikke er det mest avhengighetsdannende rusmiddelet, kan du bli avhengig. Dette vil du fort merke om du skal slutte/er tvunget til å holde opp en stund. Da vil du kunne oppleve å få abstinenser i form av fyskisk uro, urolig søvn, nattesvette, angst, depressive tendenser og så videre. At du ikke får sove uten hasj, kan være et tegn på at du er avhengig. Du sier jo ikke noe om du hadde søvnproblemer før du begynte å røyke, men om du ikke hadde det, så kan det være at du har kommet dithen at du må røyke for å få sove. Det er jo en form for avhengighet. 

Og så er det de fysiske skadevirkningene forbundet med cannabis. Vi regner med at du røyker det (det kan jo hende at vi tar feil, men dette er jo mest vanlig). Da utsetter du deg selvfølgelig for de sykdommene røyking medfører, som for eksempel enkelte krefttyper og KOLS. Cannabis kan også ha negativ effekt på sædkvaliteten. 

Du sier at du ikke føler cannabis ikke har noen negative virkninger på deg, og det skal vi ikke motsi deg på. Noen får flere plager enn andre, og for noen kan det ta litt tid før man opplever plager. Men vi lurer på om du har vurdert fordeler og ulemper ved å være påvirket av et rusmiddel hver dag. Ved å ruse deg hver dag, går du jo glipp av både oppturer og nedturer i livet som folk flest må forholde seg til i nykter tilstand. Dette kan jo gjøre at du blir mindre rustet til å utvikle for eksempel det å takle utfordringer, erfare gleder og sorger og å lære mestringsstrategier. Og det kan gjøre at du utvikler søvnproblemer som du ender med å medisinere med cannabis. Dette blir en negativ spiral som gjør at du ikke får sove uten å røyke, noe som ofte ender opp i en avhengighet. 

2) Hvor farlig er det?
Du lurer på om det er farlig å røyke hasj hver dag. Det spørs hva du mener med farlig. At du dør av det, er ikke så sannsynlig, men det betyr ikke at det er ufarlig. Alle rusmidler har skadevirkninger, og jo oftere man bruker et rusmiddel, jo mer fare utsetter man seg for. 

Å røyke hver dag, kan dessuten ha enda større skadevirkninger for ungdom enn for voksne. Dette fordi hjernen ikke har utviklet seg ferdig, og cannabis og andre rusmidler kan påvirke utviklingen negativt. Det kan dessuten hemme vekst, samt mye tyder på at immunforsvaret blir svekket av daglig inntak av cannabis. 

3) Bør jeg stoppe?
Om du bør stoppe å røyke cannabis, kan ikke vi bestemme. Men å bruke rusmidler hver dag, anbefaler vi ingen. Som nevnt, du tar jo selv opp dette med søvn; at du sover bedre med cannabis enn uten. Det er i seg selv et tegn på avhengighet, og det er ikke noe som blir bedre hvis du fortsetter - det er nok heller slik at du blir mer og mer avhengig av hasj for å få sove. Du sier også at du gjøre det OK på skolen, men kanskje hadde du gjort det enda bedre om du ikke hadde røyka? Sjansene for det er nemlig ganske store.

Du kan jo tenke litt over det vi har skrevet ovenfor, og vurdere om du bør stoppe/trappe ned ut i fra det. 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hasj
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hasj