Hopp til hovedinnholdet

Skader av narkotika og rusbrus

Annet 13 år
 

Spørsmål

hvA ER SKADELIG MED NARKOTIKA OG RUS BRUS?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi kan si litt om rusbrus først og narkotika etterpå.

Rusbrus/alkohol

Rusbrus er omtrent som øl når det gjelder alkoholskader. Når vi skal si noe om skadene her, sier vi først og fremst noe om skader av alkoholen, ikke ev andre innholdsstoffer som sukker osv. De fleste typer rusbrus inneholder ca 4,5 % alkohol, og det er som øl/pils. Alkohol kan være svært skadelig, særlig for dem som drikker det ofte og i store mengder. Det er også sånn at jo tidligere du begynner å drikke, desto større er risikoen for å få skader av det, eller alkoholproblemer. De vanligste skadene av alkohol, deles inn i to kategorier. Det en er akutte skader og det andre er langsiktige skader.

Akutte virkninger og skader
Akutte virkninger er direkte eller indirekte konsekvenser av at en er i beruset tilstand: følger av reduserte ferdigheter og forandret oppførsel, eller skader disse personene påfører samfunnet eller seg selv: Ifølge ny forskning kan folk som drikker seg veldig fulle påføre hjernen store skader på kort tid, uten langvarig alkoholmisbruk. Det har lenge vært antatt at skader på hjernen kun kan oppstå etter lengre tids alkoholmisbruk.

Langtidsvirkninger og skader
Langvarig høyt alkoholforbruk øker risikoen for utvikling av sykdommer i hjernen og nervesystemet, leversykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen, økt blodtrykk, blødninger (særlig i fordøyelsesorganene), hjerneslag, enkelte former for kreft, samt fosterskader. Risikoen for leverskade synes først å øke ved daglig inntak på rundt 2-3 alkoholenheter (1 alkoholenhet tilsvarer for eksempel 1 glass vin eller 1 drink). For gravide kvinner kan selv små, gjentatte inntak være tilstrekkelig til å skade fosteret.
Større alkoholinntak kan hemme immunforsvaret slik at man blir mer mottakelig for infeksjoner.

Personer som drikker mye og ofte vil være mer utsatt for ulykker.
Etter lengre tids drikking kan det oppstå toleranse, det vil si at man må drikke større mengder for å oppnå samme effekt. Toleranseutviklingen og de akutte abstinensplagene vil forsvinne etter noen uker med avhol. Ved meget langvarig bruk kan man derimot plutselig begynne å reagere uventet sterkt på små mengder alkohol. Dette kan skyldes alvorlige skader på lever og hjerne.

Narkotika

Hva er narkotika?
Når vi snakker om "narkotika" i dagligtalen, på TV, i aviser, på skolen og generelt, mener vi alle rusmidler som er klassifisert som narkotika etter loven. Det er veldig mange ulike stoffer som er klassifisert som narkotika. Derfor blir det vanskelig å si noe generelt om dem, de er så forskjellige.

Men noen virkninger gjelder alle rusmidler, alkohol inkludert, og det er disse:

  • Følelse av velvære 
  • Svekket konsentrasjon 
  • Nedsatt hukommelse og innlæring 
  • Nedsatt kritisk sans /økt impulsivitet 
  • Feilkontrollen svekkes. Feilkontroll er en hjernefunksjon som påser at det er samsvar mellom det du har tenkt å gjøre og det du utfører, samt evt. besørger oppretting
  • De aller fleste rusmidler kan også føre til avhengighet

Hvis du vil finne ut mer spesifikt om narkotika, kan du se RUStelefonen sine sider der du finner artikler om alle de mest brukte variantene av rusmidler (hvis du ikke finner hasj der, er det fordi det står under betegnelsen "cannabis"). 

Narkotika er forbudt å bruke, og omsette/kjøpe/selge. Du kan lese mer om det i artikkelen under eller på RUStelefonens sider om lovgivning.

 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Narkotikalovgivningen

RU§

All bruk, besittelse, omsetning og andre former for ulovlig omgang med narkotiske stoffer i Norge er ulovlig, dersom det ikke skjer etter foreskriving av lege. Norge er et av de landene i Europa som har de strengeste straffene for narkotika.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol