Hopp til hovedinnholdet

Kor gamle er folk når de begynner med narkotika?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Kor gamle er folk når de begynner med narkotika?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Spørsmålet ditt er vanskelig å svare på uten at vi definerer hva vi mener med "narkotika" og "begynner med". Hva mener vi når vi sier at noen "begynner med narkotika"? Betyr det at noen prøver hasj? Betyr det at noen er avhengig? Det er også mange typer narkotika og stor forskjell på hvor mange som prøver de ulike stoffene. Hasj er for eksempel mer vanlig enn heroin og kokain.

Spørsmålet ditt er såpass generelt at vi må gi deg et veldig generelt svar. 

Det viktigste å få frem er dette: De aller fleste mennesker begynner ikke med narkotika. Det er færre og færre ungdom som prøver narkotika. Sammenlignet med for 20 år siden er det omtrent halvert.

Vi kan bruke cannabis (hasj og marihuana) som eksempel. På denne nettsiden finner du en befolkningsundersøkelse for nordmenn i alderen16-64 år(SIRUS). Der fremgår et at det er 21,8 % av folk i alderen16-64 som hadde prøvd cannabis. Dette betyr ikke at de bruker cannabis, man at de har prøvd det en eller annen gang i livet. I den samme undersøkelsen fremgår et at det er 5 % av ungdom i alderen 15-16 i Norge som har prøvd cannabis noen gang (dette var 2011, men det er omtrent samme nå). Kun 2 % av ungdom i alderen 15-16 har brukt cannabis den siste måneden.

Undersøkelsen viser altså at 95 % av 15-16 åringer aldri har prøvd cannabis og 98 % av den samme gruppen bruker ikke cannabis regelmessig. Når det gjelder de andre stoffene som for eksempel kokain og heroin, er det enda færre som prøver det eller bruker det.

De aller fleste ungdom ruser seg altså ikke på narkotika, de ruser seg på alkohol (når de eventuelt ruser seg).

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol