Hopp til hovedinnholdet

Behandling og likhet/forskjeller mellom amfetamin og cannabis.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei jeg har to spørsmål. hva er behandlingen til amfetamin og cannabis og hva er forskjellen og likheter mellom amfetamin og cannabis. har oppgave til det btw

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Behandling
Behovet for behandling varierer fra person til person. Ved for eksempel amfetaminavhengighet vil noen klare å slutte ved egen hjelp, andre trenger samtaleterapi ved en ruspoliklinikk eller lignende, mens andre igjen trenger å legges inn for behandling for lengre eller kortere tid. I denne artikkelen "hvordan få hjelp" på vår hjemmeside er ulike behandlingstilbud beskrevet.

Mange cannabisbrukere slutter på egen hånd, uten behandling. Skal de i behandling, vil det som oftest ikke være nødvendig med innleggelse på institusjon. Vi anbefaler ofte En guide for deg som vil slutte med cannabis til dem som vil slutte selv. For de som trenger samtaler og veiledning finnes det nå hasjsavvenningsprogram i de fleste kommuner. Eller man kan kontakte en ruspoliklinikk.

Det som er det aller viktigste i begge tilfellene er at man finner ting å gjøre og mennesker å være sammen med som ikke bruker rus. En annen faktor er alkohol; mange bør egentlig slutte med det også - i alle fall for en periode - fordi man lett blir fristet når man blir litt pussa eller full.

Forskjeller og likheter, amfetamin og cannabis
Det er både likheter og forskjeller mellom de to stoffene cannabis og amfetamin. Likheten er at de påvirker det samme senteret i hjernen, nemlig "nucleus accumbens"/"belønningssenteret". Det gjør de aller fleste rusmidler. På sidene til Folkehelseinstituttet kan du lese mer om hvordan rusmidler virker i hjernen.

Amfetamin er et rent stimulerende stoff. Det betyr at virkningen er oppkvikkende, man sover ikke, man mister matlysten og blir generelt "gira", rastløs og våken. Cannabis er dempende og svakt hallusinogent. Det betyr at man blir trøtt, sløv, "fjern" (dempende) og kan også få opplevelse av endret virkelighetsoppfatning, "høy" (hallusinogent). Både amfetamin og cannabis kan ha negative virkninger mentalt og fysisk; disse kan du lese mer om på lenkene under. Vi anbefaler deg også å gå inn på vår hjemmeside og lese om stoffene på våre faktaark om rusmidler.

Lykke til med oppgaven!

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hasj
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hasj