Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en søster som bruker rusmidler. Hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år. Jeg har en søster på 17 som er avhengi av å røyke gress. Søsteren min forteller meg alt alltid. Det samme gjør jeg. I det siste har hun røyka masse. Hun røyker gress 4-5 ganger hver dag. Mamma legger ikke merke til at hun er høy fordi hun sier hele tiden at hun er sliten o.s.v. Jeg har fortalt henne at jeg ikke liker at hun gjør det og hun sier at hun skal slutte, men gjør det aldri. Jeg begynner å bli redd for henne. Å si det til mamma har jeg ikke tenkt til å gjøre, fordi det er helt uaktuelt. Jeg har pratet med bestevenninnen om det, men vi finner ikke løsninger. Det hjelper ikke å snakke med henne. Jeg har prøvd godt. Håper dere har noen tips og kan hjelpe meg...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at søsteren din er avhengig av å røyke gress. Du skriver at hun røyker 4-5 ganger om dagen. Du skriver at du har bedt henne om å slutte, men at hun ikke greier å slutte. Forstår at dette er en vanskelig situasjon både for deg og henne.

Det er vanskelig å slutte å ruse seg på noen en er avhengig av. Tenker at du kan snakke med søsteren din om at hun kan ta kontakt med en ruskonsulent i kommunen der dere bor. Vil anbefale dere å ta kontakt med helsestasjon for ungdom i kommunen der dere bor og så kan søsteren din bli henvist videre til forebyggende rustjeneste i kommunen der dere bor.

Du skriver at du ikke kan ta dette opp med moren din. Foreldre er de som har ansvar for at barna skal ha det greit og få den hjelpen de fortjener. Forstår at det kan være vanskelig for deg å fortelle moren deres at storesøster røyke gress. Jeg vet ikke hvilke konsekvenser som kommer til å skje om du forteller det til moren din. Velger du å ikke fortelle det til moren din kan det jo også få konsekvenser.

Tenker at det er lurt at du eller søsteren din kan snakker med en voksen. Det kan være en dere stoler på i familien, en lærer eller helsesøster i kommunen.

Tenker at det er lurt av deg å si til storesøsteren din at du kommer til å fortelle det til en voksen.

Rustelefonen 08588 er et offentlig tilbud til ungdom, foreldre og andre, som ønsker informasjon om rus og hjelpetiltak. Alle som jobber på Rustelefonen har lang erfaring fra kommunikasjon med brukere og deres pårørende, og stor kunnskap innen rusfeltet. Rustelefonen er åpen mandag til søndag fra 11.00 til 19.00. Her kan du spørre om alt som har med rus og rusmidler å gjøre. Ingen spørsmål er for dumme! De garanterer full anonymitet, og kan ikke engang se nummeret du ringer fra.

Ønsker deg lykke til og alt godt.

Legger ved artikler under svaret som du kan lese.

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

- Jeg orker ikke kjeft for at jeg ruser meg, men vil snakke med noen

Holder seg på hodet (colourbox.com)

Hvem kan jeg kontakte for å snakke om rus? Vil ikke bli kjefta på fordi jeg ruser meg selv, men jeg trenger noen å snakke med om det.

Les mer

- Hvordan skal jeg klare å slutte med hasj?

Hasj (colourbox.com)

"Jeg vil, men klarer ikke å slutte med hasj. Jeg tok noen trekk fra en joint da jeg var 12, og så var jeg hekta. Nå er jeg 16 og når jeg ikke får meg noe så får jeg angst".

Les mer

Slutte med hasj/mariuana?

Hasj (colourbox.com)

Ønsker du å slutte med hasj/marihuana? Her får du gode råd. Det er mange som kan hjelpe deg og det ER mulig å slutte!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hasj
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hasj