Hopp til hovedinnholdet

Politiet ransaket huset til familien min hvor jeg bor fordi de fant en joint i bilen min. De beslagla en god del. Jeg har hørt at politiet bare kan ranske mitt rom, siden resten av huset tilhører moren min? Broren min ble også tatt for besittelse av cannabis fordi de fant dette på rommet hans. Er det lov? 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei Politiet fant en joint i bilen min, noe som ført til at de dro på rasia hjemme hos meg, mens jeg ble kjørt til legevakta for å ta blodprøve. BTW, jeg var ikke beruset mens jeg kjørte. Broren min kom hjem en liten stund etter politiet hadde ankommet. Politiet gikk gjennom hele huset hvor de fikk beslaglagt en god del. Jeg fikk høre av en bekjent at politiet bare har lov til å søke på romme mitt ettersom det ikke er mitt hus (bor hos moren min), stemmer dette? Det at de gikk gjennom hele huset førte også til at broren min som kom hjem, ble tatt for besittelse av cannabis ettersom de fant noe på rommet hans. Har de lov til det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Politiets rett til ransaking følger av Straffeprosessloven § 192: 

Når noen med skjellig grunn mistenkes for en handling som etter loven kan medføre frihetsstraff (fengsel), kan det foretas ransaking av hans bolig, rom eller oppbevaringssted for å sette i verk pågripelse eller for å søke etter bevis eller etter ting som kan beslaglegges eller som det kan tas heftelse i. 

Hos andre kan ransaking foretas når det er skjellig grunn til mistanke om en slik handling, og

1) handlingen er foretatt eller mistenkte pågrepet der,

2) mistenkte har vært der under forfølgning på fersk gjerning eller ferske spor, eller

3) det for øvrig er særlig grunn til å anta at mistenkte der kan pågripes, eller at det der kan finnes bevis eller ting som kan beslaglegges eller som det kan tas heftelse i.

Politiet har lov til å ransake hele huset dersom vilkårene i bestemmelsen er oppfylt. Det er normalt slik at retten til ransakelse gjelder for hele huset og ikke for enkelte rom. Dette gjelder også selv om man bor hos eller med andre personer. 

Ettersom de også fant cannabis på broren din sitt rom kan han straffes for dette. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Går med hasj og andre narkotiske stoffer på meg

Hasj (colourbox.com)

Jeg får noen ganger litt hasj av en kompis som takk for at jeg hjelper ham med forskjellige greier. Jeg har jo ikke kjøpt stoffet, og hvis jeg ikke bruker det selv engang: Er det ulovlig å bare gå rundt med det i lomma?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi