Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Er blitt fortalt av en venn at noen jevnaldrende har startet å røyke. Hvordan fortelle til voksne uten å røpe vennen min?

Jente 13 år
 

Spørsmål

For et år siden da jeg gikk i 6, var jeg på gata om kvelden. Jeg så en ungdom med noen gutter fra 7 som gikk på skolen. Jeg stoppet opp da jeg så at ungdommen strakte til dem en el-sigaret. Dagen etter gikk jeg til læreren dems og fortalte alt. Læreren snakket med guttene og foreldrene, hun kom bort til meg noen dager etter og sa at guttene ble glade for at foreldrene fikk vite det fordi de følte seg presset av hverandre. Nå har jeg kommet i en sånn situasjon igjen, min guttevenn fortalte meg at han var med noen andre gutter i klassen og at de startet å røyke og de spurte han om å passe på at ingen kom. Etter at han hadde fortalt meg og noen andre alt, sa han at jeg ikke kunne fortelle det videre til noen. Hva skal jeg gjøre? Skal jeg fortelle det til en lærer eller fins det en måte jeg kan fortelle det uten at de andre guttene forstår at vennen min har fortalt det?(Det kan hende han er den eneste som har vært med dem og ikke røyket) jeg vet jo ikke om alt han sa var sant

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no!

Det er flott at du ønsker å ta ansvar for å forhindre at ungdommer på din alder begynner å røyke, noe de heller ikke har lov til. Det er fint at du også prøver å skjerme vennen din, slik at han ikke kommer i en vanskeligere situasjon i forhold til vennene sine.

Jeg tenker at du kan velge å foreslå for vennen din at dere drar og prater med helsesøster. Hun har taushetsplikt og vil nok sørge for at dette temaet kan belyses uten at dere trenger å bli dratt direkte inn i dette. 

Hun kan samarbeide med lærer og rektor om at skolen finner en egen strategi for å avsløre dette uten at dere blir direkte involvert. Kanskje hun også har noen tips til vennen din om hvordan han kan forholde seg til dette når han blir spurt om å "passe på" at ikke andre ser at de røyker. Han trenger kanskje litt hjelp i hvordan si ifra om at han ikke liker å være med på dette.

Du kan også velge å snakke med den læreren du snakket med forrige gang. Det bidrog jo til at det ble tatt tak i på en ordentlig måte av vedkommende. Du kan jo be om at du ikke ønsker at vennen din skal bli nevnt slik at han blir gjort til "syndebukk" av de andre.

Håper du/ dere finner en god løsning.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler