Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om legeerklæring i etterkant av rusbruk og depresjon.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 19 år gammel, født i 1998. Går 3 klasse på vgs. På starten av året hadde jeg ikke dokumentert at jeg har kronisk migrene og fikk en del fravær, og i tillegg til det så gikk jeg gjennom noen tøffe tider på starten av året og. Jeg var på en fest med venner og prøvde mdma som gjorde det vanskelig for meg å sove en god periode, men det verste var at jeg følte depresjoner og tenkte på alle mulige ting hele tiden. Jeg var ikke på skolen en liten periode på grunn av depresjonene og ikke på jobb heller. Nå andre halvåret så har jeg nesten ingenting av udokumentert fravær, jeg har gode karakterer i alle fag og har vært på de fleste vurderingene og har god vurderingsgrunnlag. Selv om jeg har god vurderingsgrunnlag så sier de at jeg ikke får karakter i to fag der jeg er på rundt 20% Det jeg lurer på er om jeg får noe som helst dokumentasjon for perioden jeg hadde søvnproblemer på grunn av mdma og depresjonene jeg var gjennom. Vil gjerne ha mulighet til å gå videre til høyskolen nå

Besvart 16.05.2018 23:20
 

Svar
Hei

Jeg kan ikke svare helt sikkert på om legen din vil skrive ut legeerklæring for fravær du hadde for en stund siden. Dette er fordi dette er en vurdering som legen din må gjøre selv. Men for at en lege skal skrive under på noe, må legen forsikre seg om at det hun skriver under på, stemmer. I de fleste tilfeller betyr dette at man må ha oppsøkt eller kontaktet (ringt) legen mens dette pågikk. 

Men du kan uansett kontakte fastlegen din, si det som det er, og prøve. Du kan også høre hvilke andre muligheter du kan ha; spør både lege og evt studieinspektør på skolen din. 

Så er det slik at eget rusbruk nok ikke kvalifiserer til at du får legeerklæring. En får f eks ikke godkjent fravær fordi en måtte sove ut rus etter alkohol. Det samme gjelder nok for annen rus, som mdma. I så fall må du nok argumentere med at det var depresjonen som fikk det både til å ta rusmidler, OG som gjorde at du hadde fravær. 

Men du kan altså høre med legen din om dette. Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler