Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, hallo! Lurte på om det er ulovelig å ruse seg på muskatnøtt, ikke kjøpe, men om det er lovlig å være påvirket og å ha rusen i kroppen, og om dette kan slå ut på urinprøver hos legen/politi? Har lenge brukt hasj (noe som virket bra) for og motvirke kraftig angst(ptsd) etter en voldelig barndom og 2-3 år med seksuelle overgrep som liten. Har ingått 6 månder urinprøve kontrakt med legen, og blitt henvist til bup for mitt 3 håpløse forsøk å leve på riktig side av loven. Er luta lei av å være kriminell og ønsker en lovlig måte for og føle meg bedre. (småpillene man får av psykolog/lege funker ræv dårlig og har en tendens til å gjøre noen ting værre, som å ikke våkne fra mareritt eller drepe alle følelser/motivasjon) Er 6 uker rusfri og vil heller være dau en sånn jeg har det nå. Hilsen en 17åring som ønsker å sove om nettene, og fullføre skolen. :)

Besvart 22.08.2018 15:23
 

Svar
Hei

Det er leit å høre hvordan du har det nå, og alt du har blitt utsatt for tidligere. Mange som har opplevd vonde og vanskelige ting velger å bruke ulike typer rusmidler for å dempe følelser. På kort sikt kan det hjelpe, men på lang sikt skaper det gjerne nye problemer med f.eks.; helse, venner, økonomi, arbeid, skole. I tillegg kommer selvfølgelig problemet med å være kriminell som du alt opplever. Vi anbefaler deg derfor å gi BUP og den hjelpen du får tilbud om en sjanse, istedenfor å bruke rusmidler. Er du ikke fornøyd med den hjelpen du får, så ta det opp med dem som skal hjelpe deg.

Når det gjelder bruk av muskat som rusmiddel er ikke det ulovlig, og påvises ikke på vanlige rustester. Vi har svart på virkning og bivirkninger ved bruk av muskatnøtt i tidligere svar på Ung.no.

"Større mengder muskatnøtt gir en hallusinogen rus, lik den man får av LSD og fleinsopp. Ofte blir det det man omtaler som «bad trip» med ekle hallusinasjoner, kvalme og dårlige og langvarige ettervirkninger, med kramper og muskelsmerter. Store doser kan medføre fysiske reaksjoner, som høy kroppstemperatur.

Mange opplever rusen fra muskat som ubehagelig, og kan forekomme alt ved 5 g (ca. én muskatnøtt. Fare for ubehag øker med økende doser. Store doser fra 10-25 g kan fremkalle delirium med antikolinerge symptomer. Kroppslige reaksjoner er hjertebank, utvidede pupiller, rødming, varm og tørr hud, munntørrhet, vanskeligheter med vannlating og forstoppelse. Påvirkning av hjernen og det sentrale nervesystemet som fører til reaksjoner som angst, uro, forvirring, hallusinasjoner, muskelkramper, forstyrret hukommelse og orienteringsevne. Kvalme, brekninger og magesmerter er også vanlig. Innleggelse på sykehus kan være nødvendig, og dødsfall har forekommet. Det kan ofte ta lang tid (6-8 timer) før effektene inntrer, og symptomene kan vedvare i inntil ett til tre døgn. Vi vet imidlertid lite om langtidsvirkninger og skader ved bruk".

Som du ser kan bruk av muskat både gi ubehagelig rusvirkning, å være farlig og skadelig. Så selv om det ikke vil vises på en rustest, eller er kriminelt, anbefaler vi deg å ikke bruke det.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rett til helse- og omsorgstjenester

Tannlege

Alle har rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester. Trenger du hjelp til helsetjenester eller til å klare deg i dagliglivet? Henvend deg til kommunen din.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Slutte med hasj/mariuana?

Hasj (colourbox.com)

Ønsker du å slutte med hasj/marihuana? Her får du gode råd. Det er mange som kan hjelpe deg og det ER mulig å slutte!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser