Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om taushetsplikt for politi og helsepersonell

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! For over et halvt år siden mistenkte foreldrene mine meg for rusmisbruk og arrangerte da det de kalte «veiledningssamtale» med politiet. Jeg fikk beskjed fra både foreldrene mine og politiet at ingenting ville bli loggført eller liknende, og at det kun var en samtale som skulle veilede og vise hvordan veien kunne gå videre. Jeg fortalte sannheten om at jeg tidligere hadde prøvd hasj et par ganger, og gikk med på å ta urinprøver hjemme for at foreldrene mine kunne se jeg ikke driver med dette. Men da jeg skulle til legen i dag for å få legeerklæring for omgangssyke, fikk jeg spørsmål av legen min (som var en vikar for fastlegen) angående rusmisbruk hvor han sa at «jeg ser i journalen din at det har vært rus inne i bildet» samt stilte en rekke spørsmål om dette. Jeg føler ieg har blitt løyet til, i og med at jeg ble fortalt dette ikke ble loggført. Hva er mine rettigheter angående dette? Står dette i journalen min tilgjengelig for flere, hvem i så fall? Takk på forhånd

Besvart 19.10.2018 00:02
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Jeg kan dessverre ikke svare på hvor fastlegen har opplysningene fra. Kan det være at urinprøvene har blitt analysert der? 

Helsepersonell har en streng taushetsplikt. Det følger av helsepersonelloven § 21 at "helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell." Det er likevel ikke til hinder for at helsepersonell får tilgang til opplysninger når det er begrunnet i helsehjelp til pasienten, og en fastlegevikar vil derfor ha tilgang til journalen din. Det er forbudt å lese, søke etter eller på annen måte tilegne seg opplysninger som er taushetsbelagte uten at det er begrunnet i helsehjelp til pasienten, administrasjon av slik hjelp eller har annen særskilt lovhjemmel, jf. § 21 a. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Andreas (17) ble stoppet av politiet

Bakhodet til en gutt (colourbox.com)

Du har plikt til å oppgi personalia (navn, alder og bosted) til politiet når de ber om det, uansett om du har gjort noe straffbart eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hasj
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hasj