Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør tobakk med kroppen vår?

Annet 13 år
 

Spørsmål

jg lurer på hva tobakk gjør med kroppen vår, jeg vet litt men jeg vil liksom vite mer om det. Foreldrene mine røyker ganske mye og jeg blir litt bekymra for hva som kan skje med dem. derfor vil jg vite hva som kan skje. de snuser også en del, er snus det samme? skader det like mye? vis det skader mye så kommer jg til å snakke med dem

Besvart 09.02.2019 22:53
 

Svar
Hei

Både røyk og snus inneholder nikotin. Det er nikotinet en blir avhengig av fordi det påvirker belønningssenteret i hjernen slik at det utløses gode følelser. Når en er avhengig av nikotin blir man urolig og uvel når det går lang tid mellom hver gang en røyker eller snuser. Det er fordi hjernen vil ha mer av det den er blitt vant til. Derfor er det mange som syns det er vanskelig å slutte å røyke eller snuse. 

Nikotinet får blodårene til å trekke seg sammen slik at pulsen og blodtrykket øker og hjertet må jobbe hardere. Det gir også dårligere blodsirkulasjon og gjør at sårheling går saktere. Nikotinet påvirker immunsystemet og kan påvirke bekjempelsen av virus og bakterier.

I tillegg til nikotin er det andre kreftfremkallende stoffer i både røyk og snus. Det er vist at lang tids røyking gir større sjanse for å få hjerte- og karsykdom, mange typer kreft, lungesykdommer som KOLS, diabetes og øyesykdommer. Du kan lese mer om i helseeffektene av røyking i denne artikkelen.

Det er mindre farlig å snuse enn å røyke, selvom snus også gir økt risiko for flere typer kreft, diabetes, overvekt og skader på tenner og tannkjøttet. Det finnes nikotinfri snus som gjør at en slipper det avhengighetsskapende nikotinet. Les mer om snusing her.

Både røyking og snusing gjør at effekten av trening blir dårligere. Det kan bli vanskeligere å bli gravid og tobakksbruk kan gi skader på fosteret under graviditet.

Det er ikke godt å være bekymret for foreldrene sine. Hvis du har lyst kan det være fint å snakke med foreldrene dine om dette. Du kan vise dem spørsmålet og svaret her og kanskje kan dere se på nettsidene til Slutta sammen? 

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din hvis du trenger tips til hvordan du kan snakke med foreldrene dine om dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler