Hopp til hovedinnholdet

Kan en som har pissings ta førerkortet?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Kan en som har pissings ta førerkortet? Går det på vandel?

Besvart 12.04.2019 22:26
 

Svar
Hei

Med å ha "pissings" menes å avgi urinprøver som et kontrolltiltak. Det kan være flere grunner til hvorfor man avgir urinprøver, og til hvem. Det å avgi urinprøver vil ikke i seg selv ha betydning for mulighetene til å ta førerkort. Dersom dette gjennomføres i regi av politiet, som følge av et lovbrudd, vil det imidlerid kunne ha betydning for mulighetene til å ta førerkort.

For å kunne få førerkort må man ha godkjent vandel og være "edruelig", se vegtrafikkloven § 24. Bakgrunnen for dette er at rus og bilkjøring går dårlig sammen. Før du kan kjøre opp vil Statens vegvesen sjekke vandelen, og vurdere om den kan godkjennes. En straffereaksjon for bruk eller oppbevaring av narkotika vil være registerert i politiets strafferegister. Om forholdet fremgår av politiattesten kommer blant annet an på hvilken straff du har fått, og hvor lang tid det har gått siden lovbruddet.

Urinprøvekontroller kan tjene som bevis for din "edruelighet".

For mer konkrete svar, ut fra din konkrete situasjon, anbefaler jeg at du kontakter din lokale trafikkstasjon.

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du gjennom for å få førerkort for bil

Frontspeil i bil (colourbox.com)

Alle som skal ta lappen, må gjennom fire trinn som skal bidra til å bringe deg fram mot førerprøven. Les mer om hvordan du får førerkort for bil her.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort