Hopp til hovedinnholdet

Risikerer jeg å miste lappen hvis jeg røyker hasj?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg er 17 å røyker hasj vil ta bilappen men er litt usikker kan de ha konsekvenser at jeg røyker hasj har aldrig tenkt å kjøre i hasj rus kan jeg røyke om jeg venter 1 dag/ før jeg kjører bil etterpå. Kan jeg miste lappen om jeg røyker hasj men ikke kjører påvirket altså vente 24 timer etter jeg røyker med å kjøre

Besvart 13.05.2019 11:07
 

Svar
Hei

Ja - du risikerer å miste førerkortet midlertidig dersom du røyker hasj, selv om du aldri kjører når du er påvirket. Det finnes to ulike regelverk - ett som handler om ruspåvirket kjøring, og ett som handler om generelle helsekrav til førerkort. Det er den sistnevnte som er aktuell for deg i dette tilfellet.

I dette regelverket heter det at du ikke oppfyller helsekravene dersom din rusbruk er "helseskadelig og gir økt trafikksikkerhetsrisiko". Videre skrives det at:

Dette betyr en ruspreget bruk som påvirker helsen i den grad at det går ut over evnen til sikker bilkjøring både når vedkommende er påvirket av middelet og når vedkommende ikke er påvirket. Det er ikke noen klar grense for når en rusbruk er av en slik art at det får konsekvenser for førerkortet. Her vil komparentopplysninger, rusmiddelanamnese, jobbsituasjon, skadehistorikk, kliniske undersøkelse og biomarkører måtte tas med i vurderingen.

Så, dette blir en vurderingssak fra legen, om hvorvidt din hasjbruk er forenlig med at du har førerkort eller ikke. Men i praksis er det nok ofte sånn at en lege vil ha nulltoleranse for dette - så dersom legen får vite at du røyker hasj, er det stor sannsynlighet for at førerkortet dras inn. Da må du i så fall gjennomføre en periode med urinprøver, før du evt. får det tilbake igjen.

Du kan lese om dette i Førerkortveilederen (se "Veiledning" for utfyllende informasjon).

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler