Hopp til hovedinnholdet

Hvordan slutter man med narkotika?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Lurer på om hvordan man slutter med narkotika? Hva er konsekvenser av bruk av narkotika utenom helskeskader osv? Hvor blir narkomaner "sendt"? Kan narkomaner bli helt rusfrie og aldri mer ha kontakt med politi/helsevesen?

Besvart 13.05.2019 16:18
 

Svar
Hei

Det finnes mange mulige svar på alle disse spørsmålene - men vi skal prøve å si litt generelt om hver av dem.

Lurer på om hvordan man slutter med narkotika?
Der finnes det veldig mange alternativer. Folk er forskjellige, og har ulike behov og forutsetninger for å lykkes med sine mål. Dette vil også avhenge av hva slags type narkotika det gjelder, hvor mye man bruker, og andre ting. Men generelt klarer folk å slutte ved hjelp av én eller flere av disse tingene: motivasjon/disiplin, miljøforandring og hjelpetiltak.

Når det gjelder disiplin og motivasjon, er dette en nødvendig forutsetning for å lykkes. Å endre på en rusvane er krevende, men om man legger en oppriktig innsats i det, er det fullt mulig å gjennomføre en endring. Da handler det om å legge vekt på alle fordeler man ser ved å endre seg, og alle ulemper man ser ved å la være. Det er viktig å minne seg selv på disse fordelene og ulempene særlig om man befinner seg i et svakt øyeblikk, hvor fristelsen og tilgjengeligheten er stor. Det er også lurt å jobbe ut ifra en konkret målsetting, og gjerne sette seg noen mindre delmål om gangen.

Når det gjelder miljøforandring, er dette noe som kan bety så mangt. Noen personer må bryte tvert med sine omgivelser, dersom det er visse situasjoner, personer, steder og lignende som øker risikoen for at man ruser seg. I andre tilfeller kan det heller handle om å finne noe som fyller tiden og hverdagen som oppleves som positivt – f.eks. jobb, studier, aktiviteter, hobbyer, venner og lignende. Dersom vedkommende sitter hjemme hele dagen og ruser seg, bør han eller hun simpelthen finne noe annet å fylle den tiden med. Banalt, ja, men likevel sant.

Når det gjelder hjelpetilbud, er dette noe vi kommer tilbake til snart.

Hva er konsekvenser av bruk av narkotika utenom helseskader osv.?
Det finnes mange ulike typer narkotika, med veldig forskjellige egenskaper fra hverandre. De ulike stoffene kan ha ulike konsekvenser. Men bortsett fra mulige helseskader (både fysiske og psykiske), kan man f.eks. oppleve konsekvenser med tanke på sosiale relasjoner (venner, familie o.l.), jobb, økonomi, juridiske straffereaksjoner og lignende.

Hvor blir narkomaner "sendt"?
Det finnes mange ulike typer hjelpetiltak. De tre vanligste typene behandling er samtaleterapi (hvor man regelmessig snakker med en spesialist), akutt avrusning (hvor man legges inn for en kort periode og får alle stoffer ut av kroppen), og innleggelse på klinikk (hvor man har et opphold over lengre tid, går i terapisamtaler, aktiviteter og lignende). Hvilket av disse tilbudene som er mest aktuelle, kommer an på hva personen selv ønsker, og hva slags type behandling det er mest behov for.

Rusklinikker er noe som finnes overalt i landet - noen ganger er det en del av et sykehus, mens andre ganger er det snakk om klinikker som ene og alene jobber med rusproblematikk. Noen av disse er offentlige tilbud, og man trenger en henvisning fra legen for å legges inn. Andre er private tilbud, og man kan selv ta kontakt og be om innleggelse, men da betaler man også for behandlingen selv.

Kan narkomaner bli helt rusfrie og aldri mer ha kontakt med politi/helsevesen?
Kort sagt: ja. Det finnes mange eksempler på personer som har klart å slutte med rusmidler, og som aldri mer trenger hjelp og oppfølging fra hjelpeapparatet. Selvfølgelig finnes det også de som ikke klarer å bli rusfri - folk er forskjellige, tross alt.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler