Hopp til hovedinnholdet

Hvordan snakke med faren min om at jeg har ruset meg

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har en far som har beskylt meg for rusmidler og alkohol flere ganger, bare fordi jeg var ute på byen med noen venner. Tilslutt ble jeg så lei av at han skulle beskylde meg for det at jeg begynte med en type rus (vil helst ikke nevne). Men det er så mange grunner til at jeg begynte, fordi han anklagde meg, fordi jeg har konstante smerter i kroppen som ikke legen min tar på alvor, fordi jeg har problemer med faren min generelt, fordi jeg vil hjelpe folk ut av det, fordi jeg ikke tror det er så ille som alle vil ha det til å være, fordi jeg sliter med vonde tanker. Jeg har gjort så mye for å prøve å få ting bedre, men nå som faren min begynte å anklage meg for det og andre ting. Så tenkte jeg "ja ok, da får du vel kanskje få rett i noe da. jeg får vel begynne med rus da" Jeg vet det var dumt, men jeg ble for provosert av han. Jeg holder ikke lenger på med noen rusmidler eller andre former for rus nå. Men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre når det kommer til faren min...

Besvart 16.05.2019 09:44
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du har kommet i en vanskelig situasjon med faren din. Slik jeg forstår det du skriver ble du så provosert av din fars beskyldninger at du startet med rus. I tillegg forteller du om andre ting som var med og påvirket valget ditt.

Jeg får inntrykk av at du har tenkt mye igjennom situasjonen du er i og at du dermed har funnet ut av hvorfor du startet å ruse deg. Det er lurt å se seg selv litt utenfra på den måten du har gjort. Da forstår man mer av sine egne valg og sine egne følelser. Jo mer man forstår av seg selv, jo lettere er det å ta gode avgjørelser for seg selv. Og nå har du kommet frem til at du ville slutte med rus igjen - det er jeg glad for å lese og jeg håper du klarer å holde deg helt rusfri!   

Du skriver at du nå ikke vet hva du skal gjøre i forhold til faren din. Vet han at du i det hele tatt ruset deg? Er det slik at du er usikker på om du vil si det til han eller ikke, og hva som eventuelt vil skje dersom du sier det? Jeg har faktisk lyst til å oppfordre deg til å fortelle til han at du ruset deg, og hvorfor du gjorde det. Grunnen til at jeg sier det er fordi jeg ser hvor reflektert du selv har vært i denne situasjonen, og dette kan du få bruk for i samtalen med han slik at han forstå deg bedre. Du bør si til faren din de samme argumentene som du har skrevet her til oss.

Ja - antageligvis blir faren din både opprørt, lei seg og sint når han får vite at du, datteren hans, har ruset seg. Det at han reagerer sterkt betyr jo egentlig bare at han bryr seg veldig om deg og er bekymret for deg! Kanskje må du forvente strenge regler og ekstra mye kontroll i en periode fremover. Men det tror jeg at er verdt det. For da er du i alle fall ærlig, og det vil føles godt på innsiden din tror jeg, at du kan få være den du er og slippe å holde ting hemmelig. Det er slitsomt å bære på hemmeligheter eller måtte forholde seg til egne løgner/usannheter. Da blir det fort kaos i hodet og kaos i relasjonene til de rundt. 

Før du skal snakke med faren din vil jeg minne deg på dette: husk at alle mennesker kan gjøre dumme ting, ting de angrer på og ting de vet er feil. Faren din har helt sikkert også gjort ting han angrer på i sitt liv. Men det går an å gjøre opp for seg. Og det er det jeg oppfordrer deg til å gjøre. Det er forskjell på å gjøre noe dumt og være dum. Det er handlingen din som har vært feil her (du ruset deg), du er ikke feil! Du er akkurat den samme jenta og faren din er helt sikkert veldig glad i deg! Jeg skjønner at kanskje tilliten hans blir borte for en stund om du forteller. Men kjærligheten hans til deg er ikke borte. Det er en forskjell. 

Husk også at det er de som innrømmer sine feil som kan lære av dem! Så denne litt vonde erfaringen kommer du til å vokse på og lære av, selv om det koster deg mye. Jeg håper faren din vil lytte til deg og prøve å forstå deg, selv om han får høre at du har gjort noe dumt.

Hvis det imidlertid blir for vanskelig å snakke med han, er det lurt at du  forteller det til en annen voksen. Da kan du f.eks gå til helsesykepleier på skolen din og fortelle til henne. Hun har taushetsplikt og hun dømmer ingen, selv om de har gjort ulovlige ting. Du kan snakke med henne selv først. Og så, når du er klar, kan hun kalle inn faren din til en felles prat på hennes kontor. Da har du god støtte av en annen voksen i denne prosessen, det kan hjelpe.

Les mer om hva en helsesykepleier gjør og når hun kan være til hjelp, i artikkelen jeg har lagt ved under. Jeg håper dette ga svarene du trengte. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler