Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg fortelle legen at jeg ruser meg uten at politiet/foreldre får vite?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Kan jeg si til legen min at jeg ofte ruser meg og har brukt narkotiske stoffer uten at foreldrene mine eller politiet får vite det. Jeg trenger virkelig å snakke om det utsn å få konsekvenser å gjøre ting verre. JEg har sluttet nå, men tføler jeg må si at jeg har prøvd ting for at legen min skal forstå hvordan jeg faktisk har det... jeg er på bedringens vei så jeg vil bare si til en voksen hva jeg har gjort og hvordan det har ødlagt meg... hva vil skje om jeg forteller legen min?

Besvart 12.06.2019 21:30
 

Svar
Hei

Først og fremst, så fint at du ønsker å snakke med noen om hvordan du har det og jeg synes det er lurt å snakke med fastlegen om dette. 

 

Leger har streng taushetsplikt, hvis du forteller legen din at du har ruset deg tidligere har ikke han eller hun lov til å fortelle dette til politiet.

Når det kommer til foreldrene dine er det litt vanskeligere å svare på hva fastlegen kan og bør gjøre. Jeg har lagt ved en artikkel (Helsepersonell har taushetsplikt) hvor det står litt om hvordan reglene er når man er mellom 12 og 16 år. Hvis fastlegen mener det er nødvendig, har legen rett til å fortelle foreldrene dine det du har sagt, men det er ikke sikkert legen gjør det. Forklar legen at du ønsker å snakke med en voksen om problemene dine for at han eller hun skal forstå hvordan du har det. 

På spørsmålet ditt virker det som du har tenkt nøye gjennom dette og jeg synes det er kjempefint at du søker hjelp for å få det bedre - jeg ønsker deg masse lykke til! 

Vennlig hilsen legen, ung.no

PS! Les gjerne også artikkelen "Hvorfor hjelper det å snakke med noen?" under. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler