Hopp til hovedinnholdet

Jeg er gravid og har røyket hasj, drukket alkohol og brukt snus.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har akkurat funnet ut at jeg er gravid... Jeg har både røyket hasj og drukket alkohol og brukt mye snus og drukket mye kaffe i det siste. Kommer babyen til å dø?? Eller kan jeg slappe av? MÅ bare vite om det er farlig eller ikke

Besvart 18.07.2019 20:19
 

Svar
Hei jente (20)

Du skriver at du akkurat har funnet ut at du er gravid, men du skriver ikke hvor langt du har kommet i svangerskapet. Da antar jeg at det er tidlig i svangerskapet, som er da det er vanlig å finne ut at man er gravid.

Rusmidler kan være skadelig for fosteret, og alkohol er det mest skadelige. Føtalt alkoholsyndrom og økt risiko for spontanaborter er de mest alvorlige. Les mer om alkohol i svangerskapet her.

Å ha røyket hasj noen få ganger i starten av svangerskapet, representerer veldig liten risiko for fosteret. Ved regelmessig bruk under svangerskapet, er saken en annen. Dette kan føre til skader på barnet. Forhøyet risiko for spontanabort og for tidlig fødsel er forbundet med bruk av rusmidler generelt (rustelefonen.no).

Alt i alt er det nok ikke veldig store sjanser for at du har skadet fosteret ditt om dette var få enkelttilfeller, og så lenge du ikke fortsetter med dette. Men jeg anbefaler at du snakker med lege og/eller jordmor/gynekolog om dette. Du må jo uansett ta kontakt med helsevesenet i forholdet til graviditeten.

Som gravid, bør man ikke få i seg mer enn 300 mg koffein om dagen - som tilsvarer 3 kopper kaffe. Drikker man mer enn dette, er det en 60% risiko for at barnet veier for lite i forhold til sin lengde ved fødsel.

Siden du er gravid er det viktig at du tar kontakt med fastlegen din/jordmor på helsestasjonen for hva du skal gjøre videre, enten om du ønsker å beholde barnet eller ikke. De kan hjelpe deg og snakke med deg om rusmidler, koffein og snus. I mellomtiden kan du lese litt i artiklene under svaret og linkene over.

Lykke til! Dette kommer til å gå bra:)

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer

Svangerskapskontroll for deg som er gravid

Lege sjekker gravid jente (colourbox.com)

Hvis du er gravid, har du rett til gratis svangerskapskontroll hos lege og jordmor. Du kan ta kontakt med fastlege eller jordmor på helsestasjonen når som helst i svangerskapet, men det vanlige er å ha første time en gang mellom 8. og 12. svangerskapsuke.

Les mer

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet