Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å drikke sånn sprit vi bruker for å fjerne baktierier? Kan man bli full av det? Og er Smirnoff sprit egentlig?

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg lurte på om det er farlig å drikke sånn sprit vi bruker for å fjerne baktierier? Kan man bli full av det? Og Er smirnoff sprit egentlig? Hvor mange sminorffflasker burde jeg drikke for å bli full? Jeg har aldri vært full før. ++ Jeg røyker og jeg lurte på om det er veldig farlig å røyke filteret?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi antar at du med "sånn sprit vi bruker for å fjerne baktierier" sikter til Antibac eller lignende hånddesinfeksjonsmidler. I tillegg til vanlig alkohol (etanol) er disse desinfeksjonsmidlene tilsatt stoffer som skal gjøre dem uegnet å konsumere (drikke). Antibac er f.eks. tilsatt isopropanol som kan føre til kvalme og forgiftninger. Mer informasjon om dette kan du finne på Giftinformasjonens hjemmesider. Du kan også ringe dem på 22 59 13 00 (de har åpent hele døgnet).

Smirnoff er egentlig et vodkamerke fra USA. Det er altså sprit, men du tenker kanskje på Smirnoff som rusbrus? Dette er en blanding av vodka og brus, men har samme alkoholinnhold som øl (ca. 4,5 %), noe som er mye lavere enn ren vodka (ca. 40 %). Så Smirnoff rusbrus er ikke sprit/brennevin med tanke på alkoholinnholdet.

Hvor høy alkoholpromille man får (og hvor full man blir) avhenger av flere ting. Kjønn, kroppsvekt, hvor mye man drikker, hvor fort, væskebalansen i kroppen og om man drikker på tom mage, er alle viktige faktorer.

Virkningen av alkoholen endrer seg med alkoholkonsentrasjonen i blodet, og det er her store individuelle forskjeller. Som tommelfingerregel gjelder:
  • Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.
  • Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.
  • Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.
  • Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.
  • Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

Som du forstår er alkoholpromillen ikke bare avhengig av hvor mye man drikker, men også av f.eks. kroppsvekt og hvor fort man drikker. Da vi ikke vet din kroppsvekt er det vanskelig å si noe sikkert om akkurat hvor mye du kan drikke. Men om du er en jente som veier 50 kg og drikker to flasker rusbrus (dvs. ca. 6,6 dl med 4,5 volumprosent alkohol), vil du få ca. 0,76 i promille. Nå kan man jo også diskutere hva som skal til for at man er full, men ut i fra oversikten ovenfor kan du se at man føler seg lett påvirket og blir mer kritikkløs og risikovillig. I tillegg kommer det en effekt av de forventningene man har til det å drikke alkohol. Noe som kan påvirke både hvor full man opplever og oppfører seg, men også hvordan man oppfører seg når man er full.

Om du ønsker mer informasjon om utregning av promille kan vi anbefale denne artikkelen på vår hjemmeside. Vi kan også anbefale denne artikkelen om alkoholens virkning på kroppen ved ulike alkoholkonsentrasjoner på Folkehelseinstituttets hjemmeside.

For spørsmål om tobakksrøyking, anbefaler vi deg å ringe Røyketelefonen på nummer 800 400 85 (åpent hverdager 9-18).

Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol


Quiz: Hva vet du om aldersgrenser?

Når du er 16 år kan du øvelseskjøre i bil. Den du kjører med må ha hatt lappen sammenhengende i fem år og være hvor gammel?