Hopp til hovedinnholdet

Farlig å være fastrøyker, samt snuser og alkolholdrikker når man er 15 år?  

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei er det farlig å være fastrøyker samt snuser og alkolholdrikker i 15 års alderen? kan det skade sæden sånn at man ikke kan få barn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du lurer på om det er farlig å røyke fast, samt bruke snus og drikke alkohol når man er 15 år. Og om det kan skade sæden sånn at man ikke kan få barn.  Jeg kommer nå til å fortelle deg litt om helseskadene ved å røyke og bruke snus, og om nikotin kan skade sæden.

 

Sigarettrøyk har en jevnt over nedbrytende virkning på kroppen. Vevet i lungene og flimmerhårene blir brutt ned. Dette øker sjansen for blant annet lungekreft og kols. Dette er lungesykdommer som gjør at pusten blir dårligere og du vil til slutt ha behov for oksygenapparat. Blodet fylles med skadelige stoffer og tungmetaller som betyr at sjansen øker for blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt. Huden kan bli grålig og usunn. Produksjonen av svovel økes i munnen og fører til dårlig ånde. Du får nedsatt smaks- og luktesans og flere av stoffene bryter ned og misfarger tennene. Tannkjøttet blir påvirket av dårlig blodforsyning, og det er økt sjanse for at du får tannkjøttsykdom som på sikt kan føre til at man mister tennene. For menn kan røyking føre til potensproblemer. Det er også bevist at det kan være vanskeligere å få barn hvis du røyker, og det gjelder både menn og kvinner.

 

Snus er klassifisert som kreftfremkallende av Verdens Helseorganisasjon og EU. Siden man ikke har forsket like mye på snus som på røyk, vet vi heller ikke like mye om skadevirkningene av snus som av sigaretter. Det vi imidlertid vet, er at snus inneholder mer enn 30 kreftfremkallende stoffer. Blant annet giftig arsenikk, kadmium, bly, krom og kvikksølv.

 

Snus inneholder også nikotin, som gir deg økt blodtrykk og puls, og er sterkt avhengighetsskapende. Undersøkelser viser at unge personer raskere blir avhengige av nikotin enn det voksne blir. Når du er ung kan kroppen din også være ekstra sårbar for giftstoffene i snus. Langvarig bruk av snus øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret. Dette er sjeldne, men dødelige kreftformer. Andre helseskader ved bruk av snus kan vises på tannkjøttet som vil trekke seg høyere opp, og fører til ising på tannhalsene.

 

Forskning fra Folkehelseinstituttet viser at stoffer i tobakk kan skade arvestoffet i sædceller. Også sædcellenes stamceller kan få varige skader.

 

Hvis du vil vite mer om røyking, snus og helseskader kan du ta en kikk på www.fristedet.no eller ringe oss på Røyketelefonen 800 400 85. Det er gratis fra fasttelefon, og vi kan ringe deg tilbake om du bruker mobil. 


Legger ved noen artikler om alkohol og virkninger på kroppen.

 

Når det gjelder alkohol, vet man at et for høyt forbruk kan forringe kvaliteten på sæden. Du kan lese mer om dettte her.

 


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol